Comisia juridică decide până miercuri în cazul retrocedărilor
Conducerea Camerei Deputaţilor s-a reunit şi a luat această decizie astăzi la prânz.
Articol editat de Mirabela Afronie, 18 octombrie 2014, 14:23
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor va avea la dispoziţie trei zile, începând de luni, pentru a da un aviz în privinţa cererii DNA de arestare preventivă a deputaţilor Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam.
Conducerea Camerei Deputaţilor s-a reunit şi a luat această decizie astăzi la prânz.
Potrivit organizării Camerei Deputaţilor, cel mai probabil se aşteaptă un vot în plenul acestui for peste două săptămâni.
Potrivit redactorului Radio România Iulia Gherman, preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea a afirmat că nu se pronunţă în privinţa votului său din plen, decât după raportul Comisiei juridice.
„Luni, marţi şi miercuri sunt primele trei zile, conform legii, pentru a face raportul Comisia juridică, dacă nu va cere Comisia juridică cu date suplimentare de la procurorul general, aşa scrie în lege, aceasta este obligaţia noastră, nu ştiu mai multe. După care, în cinci zile trebuie să îl punem pe ordinea de zi.
„Eu nu îmi fac o părere înainte de a vedea un raport şi a citi. Nu sunt judecător şi nu pot să judec. În acest moment eu respect o procedură parlamentară. Justiţia şi-a urmat întotdeauna cursul şi justiţia în România este independentă şi, spre deosebire de alte state europene, nu există o interferenţă a politicului în zona justiţiei” a spus Valeriu Zgonea.
Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam vin la Comisie săptămâna viitoare să dea explicaţii
Deputaţii Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam sunt aşteptaţi săptămâna viitoare la Comisia juridică pentru a-şi spune punctul de vedere în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri şi terenuri.
Difecţia Naţională Anticorupţie a cerut Camerei Deputaţilor arestarea lor.
DNA afirmă că Viorel Hrebenciuc s-ar face vinovat de constituirea unui grup infracţional organizaţ trafic de influenţă sau instigare la folosirea influenţei.
În privinţa lui Ioan Adam, procurorii spun că parlamentarul le-ar fi solicitat la doi judecători să accepte o serie de evoluţii în justiţie pentru a se reconstitui dreptul de proprietate pentru peste 40.000 de hectare de teren forestier şi 50 de teren agricol în judeţul Bacău.
S-ar fi creat astfel un prejudiciu Romsilva de peste 300 de milioane de euro.
În acelaşi dosar alte patru persoane vor rămâne închise următoarele 30 de zile – doi după gratii, doi în arest la domiciliu.
Senatorul Ilie Sârbu şi directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, sunt urmăriţi penal.
Doi judecători de la Tribunalul Covasna sunt acuzaţi de abuz în serviciu şi vor fi cercetaţi sub control judiciar.
La DNA Braşov au fost audiaţi săptămâna aceasta în acelaşi dosar şi Prinţul Paul şi Prinţesa Lia. RRA