Centrala Electro -Termică din Arad este executată silit pentru datorii de peste 5 milioane de euro
Articol editat de Mirabela Afronie, 18 octombrie 2014, 08:33
Bunurile societăţii au fost puse sub sechestru de către executorii judecătoreşti sosiţi la afaţa locului însoţiţi de poliţie. Reprezentanţii legali au pus în aplicare astfel deciziile instanţelor de judecată, după ce Complexul Energetic Craiova a câştigat procesele intentate pentru recuperarea banilor datoraţi de către CET Arad pentru cărbunele comandat şi consumat în cursul anului 2013. Sechestrul a fost pus pe mijoacele fixe ale centralei precum şi pe linia ferata Utviniş care aparţine societăţii.
Datoria CET Arad la data de 31.07.2014 este de 25.705.657 lei (peste 5 milioane de euro), din care 16.049.283 lei reprezintă preţul cărbunelui livraţ restul de 9.656.374 lei fiind penalităţi. Totodată, peste 14 milioane de euro au fost încasaţi de către CET Hidrocarburi Arad de la arădeni în perioada februarie 2013 – mai 2014 fără ca sumele să fie livrate furnizorului iniţial de agent termic respectiv CET Arad. În acest senş pentru recuperarea datoriilor, CET Arad a solicitat emiterea de către Tribunalul Arad a ordonanţei de plată împotriva CET Hidrocarburi. Suma este de 61.444.499,42 lei şi reprezintă contravaloarea energiei termice livrate în perioada februarie 2013 – mai 2014 spune Diana Daraban, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Arad.
Preţul gigacaloriei furnizate de Centrala Electro Termică din Arad de 307 lei situează Aradul în topul celor mai scumpe energii termice din România. Sute de asociaţii de proprietari din municipiu au datorii de aproape 500.000 de euro la întreţinere. Peste 400 de debranşări legale şi 23 ilegale de la sistemul de alimentare cu agent termic şi apă caldă au fost înregistrate în ultima perioadă la Arad, totul din cauza condiţiilor oferite de CET Arad spune Vasile Arion, vicepreşedintele ULALA Arad. Sistemul centralizat de producere a energiei termice vechi de peste 40 de ani are pierderi care dublează facturile confirma ing.Cornel Alicescu Bobancu, directorul CET Hidrocarburi Arad, societatea care a încasat şi nu a plătit. În aceste condiţii Primăria Arad caută soluţii fără transparenţă de asociere cu un grup austro-ungar-german pentru modernizarea CET Arad şi accesează un credit de 5 milioane de euro pentru care garantează cu facturile plătite de arădeni pe următorii opt ani, transmite corespondentul Radio România, Ioan Suciu. Pentru a nu rămâne fără clienţi care să plătească ratele la bănci, aleşii locali dau vina pe Uniunea Europeană. Pe termen scurţ Primăria Arad, Disciplina în construcţii şi Poliţia Locală identifică soluţii de depistare a celor care s-au debranşat ilegal şi aplică amenzi care sunt între 1.000 şi 10.000 de lei.
(Alina Bradaci)
Foto: cetarad.ro