Cum mâncăm … ce mâncăm … cum trăim …
Astăzi, de Ziua Mondială a Alimentaţiei, fast-food-urile din Reşita erau pline de tineri care la fel ca în fiecare zi savurau meniul zilei sau nelipsita shaorma. Proprietarii de restaurante nu se plâng, când vine vorba de clienţi. Cel puţin 50-60 de tineri mănâncă zilnic la acelaşi restaurant. Din lipsă de timp sau comoditate sunt foarte mulţi care preferă mâncarea procesată, chiar dacă sunt conştienţi că nu este sănătoasă. Mai mult decât atât, mai există tineri care şi acasă îşi prepară câte un kebab de pui, plin cu sosuri şi cartofi prăjiţi. Şi ce merge mai bine cu acest tip de mâncare? Băutura carbogazoasă, nelipsită şi ea din meniul tinerilor.
În jungla mâncării procesate, mai există însă şi tineri care au realizat că produsele nesănătoase fac rau organismului. În cazul acestora, fie că sunt la şcoală sau la serviciu, din pachet nu le lipsec fructele, legumele şi carnea făcută pe grătar. Şi asta se vede, aceştia sunt mult mai energici şi au poftă de viaţă.
Articol editat de Alin Datcu, 16 octombrie 2014, 07:34 / actualizat: 16 octombrie 2014, 13:06
Astăzi, de Ziua Mondială a Alimentaţiei, fast-food-urile din Reşita erau pline de tineri care la fel ca în fiecare zi savurau meniul zilei sau nelipsita shaorma. Proprietarii de restaurante nu se plâng, când vine vorba de clienţi. Cel puţin 50-60 de tineri mănâncă zilnic la acelaşi restaurant. Din lipsă de timp sau comoditate sunt foarte mulţi care preferă mâncarea procesată, chiar dacă sunt conştienţi că nu este sănătoasă. Mai mult decât atât, mai există tineri care şi acasă îşi prepară câte un kebab de pui, plin cu sosuri şi cartofi prăjiţi. Şi ce merge mai bine cu acest tip de mâncare? Băutura carbogazoasă, nelipsită şi ea din meniul tinerilor.
În jungla mâncării procesate, mai există însă şi tineri care au realizat că produsele nesănătoase fac rau organismului. În cazul acestora, fie că sunt la şcoală sau la serviciu, din pachet nu le lipsec fructele, legumele şi carnea făcută pe grătar. Şi asta se vede, aceştia sunt mult mai energici şi au poftă de viaţă.
Şi părinţii încearcă să le impună copiilor un regim de viaţă sănătos, dar recunosc că nu prea au succes în faţa tentaţiilor culinare, care vin de la fiecare colţ de stradă.
……………………..
În fiecare an, pe 16 octombrie, nutriţioniştii trag un semnal de alarmă şi informează populaţia în legătură cu efectele pe care o alimentaţie nesănătoasă le poate avea asupra organismului uman. Astăzi, de Ziua Mondială a Alimentaţiei specialiştii vor demonstra din nou că principalele cauze ale mortalităţii sunt legate, îndeosebi, de o alimentaţie incorectă şi dezechilibrată.La serviciu, din lipsă de timp, din ce în ce mai mulţi angajaţi preferă să-şi comande la birou mâncare procesată, de tip fast-food.
În ziua de azi, parcă şi femeile gătesc mai rar în casă şi folosesc frecvent produsele semipreparate care conţin din belşug conservanţi şi aditivi alimentari. De aceea, acest stil de viaţă şi-a pus amprenta asupra stării de sănătate a familiilor din ţara noastră, contribuind la creşterea incidenţei bolilor cardiovasculare, diabetului, afecţiunilor gastro-intestinale , dar şi la o prevalenţă crescută a obezităţii. Peste un miliard de persoane adulte la nivel mondial sunt supraponderale. În mod îngrijorător, statisticile din ţara noastră dovedesc că 30% din populaţia României suferă de obezitate.De asemenea, chiar numărul copiilor supraponderali a crescut foarte mult cu 18% în ultimii zece ani.
În aceste condiţii tu mănânci ca să trăieşti sau trăieşti ca să mănânci?