[FOTO] Noul an şcolar începe cu o serie de modificări
S-au deschis școlile din Reșița!
Primarul Municipiului Reşiţa, Mihai Stepanescu, a participat la festivităţile dedicate deschiderii anului şcolar 2014-2015 la trei unităţi de învăţământ din municipiu: Colegiul Economic al Banatului Montan, Liceul Teologic Baptist şi Grădiniţa cu program prelungit Riki-Priki.
Edilul şef al municipiului a făcut referire la proiectul european „Acoperiş tip şarpantă cu mansardă la sala sport de la Colegiul Economic al Banatului Montan din Municipiul Reşiţa”, care a fost acceptat la finanţare, a urat tuturor succes în noul an şcolar, asigurându-i de sprijinul administraţiei locale pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii educaţionale.
În acest an, la 15 unităţi de învăţământ au fost efectuate lucrări de reparaţii sau renovări printre care şi la cele amintite mai sus, fiind în diverse stadii lucrările de alimentare cu energie termică şi amplasarea de centrale termice la cele care au fost racordate la sistemul centralizat de termoficare.
Articol editat de Mirabela Afronie, 15 septembrie 2014, 06:00 / actualizat: 15 septembrie 2014, 21:58
Poliţiştii veghează la siguranţa elevilor
Cu prilejul festivităţilor de deschidere a noului an şcolar, aproximativ 500 de poliţişti din cadrul IPJ Judeţean Caraş – Severin au fost prezenţi în toate cele 453 de unităţi şcolare din judeţ. Concomitent cu mesajul de felicitare adresat elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor, oamenii legii au făcut câteva recomandări privind comportamentul corespunzător în incinta unităţilor de învăţămânţ pe parcursul orelor de curs dar şi în zona adiacentă acestora. Odată cu începerea noului an şcolar, unităţile de învăţământ au fost incluse în itinerariile de patrulare ale poliţiştilor de siguranţă publică, constituind puncte obligatorii de staţionare şi supraveghere, îndeosebi la începutul şi finalul orelor de curs.Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor rămâne în continuare o prioritate a Poliţiei Române, astfel încât şi în anul şcolar 2014 – 2015, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş-Severin va desfăşura activităţi specifice de prevenire având ca principal grup ţintă elevii, acţiuni ce vor debuta cu evenimentul „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii” şi vor continua pe parcursul anului şcolar atât în mediul urban, cât şi în cel rural.
S-au deschis școlile din Reșița!
Primarul Municipiului Reşiţa, Mihai Stepanescu, a participat la festivităţile dedicate deschiderii anului şcolar 2014-2015 la trei unităţi de învăţământ din municipiu: Colegiul Economic al Banatului Montan, Liceul Teologic Baptist şi Grădiniţa cu program prelungit Riki-Priki.
Edilul şef al municipiului a făcut referire la proiectul european „Acoperiş tip şarpantă cu mansardă la sala sport de la Colegiul Economic al Banatului Montan din Municipiul Reşiţa”, care a fost acceptat la finanţare, a urat tuturor succes în noul an şcolar, asigurându-i de sprijinul administraţiei locale pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii educaţionale.
În acest an, la 15 unităţi de învăţământ au fost efectuate lucrări de reparaţii sau renovări printre care şi la cele amintite mai sus, fiind în diverse stadii lucrările de alimentare cu energie termică şi amplasarea de centrale termice la cele care au fost racordate la sistemul centralizat de termoficare.
Prima zi de şcoală, a fost astăzi o adevărată sărbătoare pentru elevii şi profesorii de la Colegiul Economic al Bantului Montan din Reşiţa. Vizibil emoţionaţi elevii le-au adus dascălilor flori. Nelipsite de la deschiderea noului an şcolar au fost şi oficialităţile. Primarul Mihai Stepanescu, prezent la manifestare le-a urat elevilor un an plin de realizări.
Conducerea Colegiul Economic al Bantului Montan din Reşiţa are aşteptări mari de la noul an şcolar. Principalul obiectiv este acela de a reduce absenteismul şi abandonul şcolar, deorece anul trecut colegiul a avut mari probleme din acest punct de vedere. În plus directorul Matei Avram îşi doreşte ca profesorii să fie mult mai exigenţi cu elevii care au tendinţa ede a o lua pe căi greşite.
Florariile din Reşiţa au avut astăzi vânzări mai ceva ca de 8 martie. Elevii au vrut să le ofere flori educatoarelor, învăţătoarelor sau profesoarelor, iar acest lucru le-a adus venituri frumoase florăreselor. Elevii au oferit sute de buchete buchete de flori în semn de respect, iar comercianţii au rămas cu rafturile goale.
Cei care au cumpărat flori pentru cadrele didactice au scos din buzunare sume cuprinse între 10 şi 25 de lei. Cele mai căutate au fost buchetele de trandafiri roşii, dar şi crizantemele.
Cei peste 1200 de elevi de la Liceul Teoretic “Diaconovici-Tietz” din Reşiţa au început școala plini de entuziasm şi idealuri
În ciuda ploii în aversă, la singura instituţie de învăţământ din municipiul Reşiţa, cu predare în limba germană maternă, şcoala a început cu forfotă şi aglomeraţie, însă cu mult entuziasm, gânduri bune, flori şi ghiozdane colorate. Festivitatea de deschidere a noului an şcolar a avut loc în sala de festivităţi a unităţii de învăţământ, după care elevii însoţiţi de cadrele didactice coordonatoare au intrat în clase. Obiceiul german ca “bobocii” să poarte în prima zi de şcoală un fel de cornet imens de carton, numit “Schultuete”, umplută cu dulciuri şi cadouri, a fost preluat anul acesta şi de elevii care au păşit pentru prima data în clasele pregătitoare şi a I-a. La Liceul Teoretic “Diaconovici-Tietz”, anul acesta şcolar, la învăţământul cu predare în limba germane, în clasa pregătitoare sunt înscrişi 33 de elevi, iar în clasa întâia – 23, din totalul de peste 1200 de elevi ai Centrului de învăţământ, căruia îi sunt arondate 9 structuri şcolare din Cuptoare, Secu şi Reşiţa, precum grădiniţele: PP2, PN2, PN3, PN5, PN17 şi PN Secu, Şcoala primară Secu şi Şcolile gimnaziale nr. 1 şi 5 din municipiul de pe Bârzava.
Reporterul Radio România Reşiţa, Hardy Cvoica, a participat la festivitatea de deschidere şi consemnează:
Școli de Elită la Caransebeș
Peste 5 000 de preșcolari și școlari au început astăzi școala la Caransebeș. Oficialitățile urbei au luat parte la festivitățile de deschidere a anului școlar la Colegiile Naționale CD Loga și la Traian Doda. Primarul municipiului Caransebeș a vorbit elevilor despre performanțele celor două școli de elită din Caraș-Severin, dar și despre dezvoltarea infrastructurii prin reabilitarea și modernizarea celor două unități de învățământ. La festivități și-au trimis reprezentanți atât Episcopia Caransebeș cât și Instituțiile Jandarmeriei, Poliției și Primăriei. Cei mai emoționați au fost elevii din clasele 0, a V-a și a IX a, care, potrivit conducerii școlilor vor fi prima generație de absolvenți care vor finaliza cursurile unui Colegiu Național. Titulatura a fost atribuită de către Ministerul Educației în această vară, în urma unor performanțe școlare deosebite dar și a vechimii acestor unități școlare din municipiul Caransebeș.
A sunat clopoțeul și la Lugoj
Aproximativ 6000 de elevi au trecut pragul școlilor lugojene astăzi, odată cu deschiderea noului an scolar. Festivitățile au fost organizate de la ora 10,00, în majoritatea instituțiilor de învățământ, la acestea participând reprezentanții administrației lugojene și consilierii locali. În municipiul Lugoj, toate unitățile de învățământ au autorizație de funcționare, fiind cu avizele la zi. Administrația orașului a investit, din bugetul local, peste 500.000 de lei pentru renovarea totală sau parțială a unor grădinițe, dar și pentru lucrări de igienizare la câteva școli din oraș. Ultima alocare de fonduri pentru învățământ fost derulată în ședința extraordinară a consiliului local, în care aleșii locali au direcționat suma de 800.000 lei pentru plata salariilor și a unor cheltuieli curente.
Începutul anului școlar 2014-2015 la Colegiul Tehnologic Bocșa
Elevii încep astăzi şcoala după trei luni de vacanţă. Un început de an şcolar cu o serie de noutăţi.
Se schimbă programa şcolară
Se modifică programa şcolară şi vor fi introduse materii noi. Ministrul Educației a anunțat că limba modernă este introdusă de la clasa pregătitoare, cu câte o oră pe săptămână, iar în clasele a III-a și a IV-a elevii vor face două ore pe săptămână. Dispare educația tehnologică şi modificările nu se opresc aici. Elevii din clasele a III-a şi a IV-a vor putea învăţa despre arhitectură şi mediul construit, iar elevii din liceele de muzică vor putea studia istoria jazzului. Începând cu anul școlar 2014-2015 proiectul ”Ascultă 5 minute de muzică clasică”, devine program național în școli și asta pentru că a fost semnat un protocol de colaborare între Radio România Muzical și Ministerul Educației Naționale. Scopul proiectului este acela de a-i familiariza pe elevi cu muzica clasică. Şahul, sau sportul minţii cum mai este denumit, va fi introdus în şcoli ca opţional.
Reguli stricte pentru profesori
Intră în vigoare noul cod etic pentru profesori, care vor fi obligaţi să supravegheze permanent elevii, atât pe parcursul activităţilor desfăşurate în şcoală, cât şi la cele organizate de unitatea de învăţământ în afara acesteia, să nu agreseze copiii şi să nu-i umilească. Totodată, cadrele didactice nu au voie să colecteze fonduri de la elevi sau de la părinții acestora. În plus, cadrele didactice nu au voie folosirea dotărilor şi a bazei materiale din spaţiile de învăţământ în vederea obţinerii de beneficii financiare personale, să consume alcool sau să organizeze jocuri de noroc.
Manuale digitale
O altă noutate în noul an şcolar o reprezintă faptul că vor fi introduse manuale noi care se vor regăsi atât în format clasic cât şi în format electronic. Primii beneficiari ai manualelor digitale vor fi elevii claselor a I-a şi a II-a. Urmează ca în anii viitori aceste manuale să fie introduse şi la clasele mai mari. Până în anul 2018 vor funcţiona în paralel atât manualele clasice cât şi cele digitale. Apoi vor rămâne doar cele digitale.
Ce aşteptări aveţi de la noul an şcolar?