Boala limbii albastre închide târgurile de animale
Sursa: RRA
Articol editat de Mirabela Afronie, 10 septembrie 2014, 11:35
Târgurile de animale din mai multe judeţe sunt închise până la 5 octombrie din cauza bolii limbii albastre, specifică rumegătoarelor. Maladia a provocat deja pagube importante în România, inclusiv câteva decese în rândul animalelor.
Statul a alocat până acum 3 milioane de lei pentru a limita pagubele. În Olt şi Galaţi autorităţile au impus şi restricţii privind mişcarea şi protecţia animalelor. Astfel, stânele sau fermele nu pot fi mutate din zonele în care sunt fără aprobare scrisă de la Direcţiile Sanitar-Veterinare tot până pe 5 octombrie, iar adăposturile de animale ar trebui protejate cu plase contra tânţarilor. În Mureş, deşi nu a fost înregistrat niciun animal cu boala limbii albastre târgurile au fost închise preventiv. În judeţul Olt, 62 de animale erau infectate până la finalul săptămânii trecute, iar la Galaţi a fost confirmat cu două zile în urmă primul caz, transmit corespondenţii RRA.
Statul român a cheltuit până acum 3 milioane de lei pentru limitarea efectelor bolii limbii albastre în cele 12 judeţe afectate. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, Vladimir Mănăstireanu, spune că România va propune Comisiei Europene vaccinarea în fermele mari şi în zonele cu focare, nu în toată ţara. O decizie finală în legătură cu vaccinarea va fi luată peste două zile, mai spune preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu.
„Decizia finală vizavi de vaccinare, tocmai pentru că implică şi costuri foarte ridicate, va fi luată în cadrul Comisiei Europene. Nu suntem numai noi afectaţi, este şi Bulgaria, este şi Grecia.
„Noi mergem cu o propunere din partea României: vaccinarea în ferme şi doar în zonele unde boala a evoluat, ţinând sub control prin limitarea mişcării animalelor indemnitatea zonei Ardealului”, a explicat Vladimir Mănăstireanu.
Vladimir Mănăstireanu a mai precizat că restricţiile pentru exportul animalelor vii se vor menţine indiferent de decizia de la sfârşitul săptămânii privind vaccinarea. Restricţiile vor fi ridicate numai după doi ani de la constatarea dispariţiei totale a virusului limbii albastre.
Sursa: RRA