Fântâna cinetică din Reşiţa la 30 de ani
Articol editat de Radio Resita, 23 august 2014, 13:32 / actualizat: 23 august 2014, 19:02
Se împlinesc 30 de ani sâmbătă, 23 august, de când a fost dată în folosinţă fântâna cinetică din municipiul Reşiţa. Este opera artistului plastic Constantin Lucaci, laureat al Premiului Herder şi singurul artist plastic român căruia Vaticanul i-a organizat o colecţie permanentă.
În cei 30 de ani, fântâna cinetică a devenit un simbol al Reşiţei. Darea ei în folosinţă a fost un adevărat spectacol, care a avut loc la trei luni după ce Constantin Lucaci a primit Premiul Herder, considerat în epocă un Nobel al Estului. Distincţia se acorda scriitorilor, compozitorilor şi artiştilor plastici pentru rezistenţa prin cultură în perioada comunistă.
În total sunt 9 fântâni cinetice în România, toate operele lui Constantin Lucaci, de la Reşiţa la Constanţa, de la Drobeta Turnu Severin la Brăila, de la Alba Iulia la Giurgiu. Ori de câte ori a vorbit despre aceste opere de artă, Lucaci a recunoscut că n-ar fi putut realiza complexitatea pe care o presupune o fântână cinetică fără şcoala Reşiţei şi a Bocşei, fără tehnicitatea de care au dat dovadă cele două centre industriale.
Ideea realizării acestei fântâni la Reşiţa a fost pusă la cale împreună cu Trandafir Cocîrlă, dar pentru că acesta a plecat ministru, punerea în practică este meritul fostului primar al municipiului de pe Bârzava, Mircea Popa.
Adina Niţă