Descoperire arheologică grandioasă în judeţul Mureş
Articol editat de Gerhard Chwoika, 18 iulie 2014, 20:01
În timpul săpăturilor arheologice de la turnul roman de supraveghere de la Vătava, din judeţul Mureş, arheologii au descoperit structura constructiei dar si o serie de obiecte valoroase, printre care un denar roman de pe vremea împaratului Severus Alexander (222-235 e.n.), un vârf de balista si câteva fragmente din bronz.
Potrivit arheologului dr. Daniel Cioata, de la Muzeul Judetean Mures, turnul de la Vătava se află în strânsă legătură cu castrul roman de la Brâncovenesti, situat la circa 15-20 de kilometri, si avea rolul de a supraveghea zona şi a anunţa dacă existau probleme de ordin militar sau dacă cineva dorea să pătrundă în imperiu prin aceste puncte.
Tot aici au mai fost descoperite si câteva unelte din fier, constând în doi cleşti de fierar, două nicovale de forme diferite, un dorn si un toporas, dărâmăturile unei construcţii din lemn şi chirpici care se pare că aparţineau grajdurilor pentru cai, o platformă de piatră, în interior, dar şi cuie.
Săpăturile de la Vătava fac parte din proiectul „Traseul limesului roman pe teritoriul judeţului Mureş”, care a fost demarat pentru stabilirea sistemului defensiv roman ce exista pe raza judeţului, situat pe graniţa de Est a provinciei Dacia si implicit a Imperiului Roman.
Proiectul are ca scop evidentierea, pe teren, a turnurilor de control si de observatie, a sectoarelor de drum roman si a vicusurilor, obiective care, alături de castrele de la Brâncoveneşti, Călugăreni şi Sărăţeni, făceau parte din sistemul defensiv roman de la acea vreme.
Sursa foto: cultural.bzi.ro
RRA