5,5 milioane de acţiuni Electrica, tranzacţionate în prima zi
Articol editat de Mirabela Afronie, 5 iulie 2014, 14:58
Liderul în distribuţia şi furnizarea de energie electrică de pe piaţa românească, Compania de Stat Electrica SA, a fost listată începând de astăzi în paralel, atât la Bursa de Valori Bucureşti, cât şi la cea de la Londra.
Pentru a marca importanţa evenimentului, şedinţa de tranzacţionare a Bursei londoneze a fost deschisă chiar de premierul Victor Ponta, însoţit de ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu.
Fondurile obţinute din listare vor fi folosite pentru investiţii, iar atragerea de investitori privaţi aşteaptă să contribuie la creşterea transparenţei şi la eficientizarea companiei, precum şi să influenţeze pozitiv preţul şi calitatea serviciilor, au declarat oficialii români.
Listarea simultană a acţiunilor Electrica, la Bursele din Bucureşti şi Londra, are menirea de a atrage atenţia marilor investitori asupra capacităţii României de a fi prezentă cu oferte notabile pe piaţa internaţională de capital.
Este un câştig de imagine, dar şi o confirmare a potenţialului existent.
Prezent la deschiderea tranzacţionării de la Londra, premierul Victor Ponta spunea că reacţia pozitivă a investitorilor, cu privire la acţiunile Electrica, arată că aceştia au încredere în economia României.
La Bursa de Valori Bucureşti, prima zi de tranzacţionare a consemnat acelaşi interes deosebit, câtă vreme valoarea tranzacţiilor cu acţiuni Electrica a reprezentat peste jumătate din valoarea totală a tranzacţiilor realizate astăzi, iar sesiunea bursieră s-a încheiat la 11,25 lei per acţiune, cu 2,27% peste preţul din ofertă.
Electrica S.A., „un exemplu de privatizare care va fi urmat în viitor şi de alte companii”
Şeful Direcţiei Generale de Privatizare de la Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitraşcu, spune că, prin evenimentul de astăzi, ţara noastră a arătat că se îndreaptă către o economie modernă.
„România a demonstrat că este ferm angajată în modernizarea economiei prin măsuri structurale profunde. În cazul Electrica, s-a schimbat structura de acţionariat, majoritari sunt acţionarii privaţi, statul rămânând minoritar. Trebuie să demonstrăm că prin această nouă structură Electrica devine mai eficientă şi devine un exemplu de privatizare care va fi urmat în viitor şi de alte companii” a spus Gabriel Dumitraşcu.
Directorul general al BVB, Ludvig Sobolewski, a subliniat că piaţa de capital din România are o strategie, are aspiraţii, are realizări şi are ceva de spus lumii, în vreme ce preşedintele Bursei, Lucian Anghel, este convins că marii investitori se vor îndrepta din ce în ce mai mult către România.
„Preţul acţiunii, în prima zi, este peste cel din ofertă, deci putem considera că este un mare succes, nu numai al Bursei de Valori Bucureşti, este succesul României, investitorii internaţionali sunt din ce în ce mai interesaţi de România, vor aduce din ce în ce mai mulţi bani în investiţii, în acţiuni listate pe bursă, iar acest lucru ar putea să conducă la creşterea preţului acţiunii şi inclusiv creşterea avuţiei naţionale, fiindcă companiile listate vor fi mai valoroase ca urmare a evoluţiei acţiunii pe bursă” a declarat Lucian Anghel.
Listarea oricărei companii la bursă înseamnă o confirmare a seriozităţii conducerii acesteia şi un semnal al transparenţei în luarea deciziilor semnificative pentru acţionari. RRA
(Alina Bradaci)
Foto: www.economica.net