Produsele tradiţionale cărăşene, pe cale de dispariţie
Sursa foto: ziare.live
(Hardy Cvoica)
Articol editat de Gerhard Chwoika, 25 iunie 2014, 12:54
Dacă anul trecut, la nivel naţional românii se puteau lăuda cu peste 4.400 de produse tradiţionale atestate, iar judeţul Caraş-Severin cu 47, la numai câteva luni după modificarea legislaţiei în domeniu şi publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului 724 – privind atestarea acestor produse, numărul producătorilor cărăşeni care au reuşit să treacă de documentaţia stufoasă pe care trebuie să o depună autorităţilor pentru a fi atestaţi a ajuns la 36, spune Mariana Brujan – şef serviciu Direcţia Agricolă Caraş-Severin.
Atestatele eliberate anterior rămân valabile timp de 9 luni de la intrarea în vigoare a ordinului menţionat până în luna septembrie 2014.
Un produs tradiţional pentru a putea fi atestat trebuie să fie conform unui caiet de sarcini depus de către producători la Camera Agricolă a judeţului, iar produsele care respectă cerinţele noului ordin vor fi înscrise în Registrul naţional al produselor tradiţionale (RNPT). Acestea vor fi marcate cu un logo specific care este proprietatea exclusivă a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a mai spus Mariana Brujan.
Produsul atestat ca tradiţional va satisfice aşteptările consumatorilor, fiind fabricat din materii prime locale, va prezenta o reţetă proprie, specifică locului de prelucrare şi va avea în procesul de obţinere operaţiuni de prelucrare manuală, toate dovedind un mod de lucru tradiţional, a subliniat aceasta.
Pe lista produselor tradiţionale atestate din Regiunea Timiş, care include judeţele: Arad, Caraş-Severin, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi şi Timiş figurează o gamă variată de: mezeluri şi carne, lactate, produse de panificaţie şi de patiserie, dar şi zascusca tradiţională cu ciuperci, salata tradiţională băăţeană din bureţi de fag şi rachiul de prune.
Până în prezent, la Direcţia Agricolă Caraş-Severin nu a fost depus niciun dosar în acest sens. Termenul de reatestare expiră anul acesta, la data de 11 septembrie.
Reporterul Radio România Reşiţa, Hardy Cvoica a urmărit acest subiect şi consemnează:
Sursa foto: ziare.live
(Hardy Cvoica)