Camera Deputaților a adoptat proiectul privind pensionarea magistraţilor la 65 de ani și modul de calculare a pensiilor acestora
Proiectul privind pensiile magistraților a fost adoptat de Camera Deputaților, miercuri, 23 aprilie 2025, cu o largă majoritate.

Articol editat de Oana Nicolae, 23 aprilie 2025, 13:55 / actualizat: 23 aprilie 2025, 15:14
Au fost 259 de voturi „pentru”, un vot „contra” și 25 de abțineri. Inițiat de liderii coaliției de guvernare, proiectul aduce modificări esențiale în ceea ce privește vârsta de pensionare și modul de calcul al pensiilor magistraților.
Ce s-a schimbat?
Comisia pentru muncă din Camera Deputaților a introdus modificări cheie, dintre care cea mai importantă este eliminarea eșalonării vârstei de pensionare. În forma inițială, vârsta standard de pensionare pentru magistrați urma să crească treptat până în 2045. După amendamentul aprobat, toți magistrații vor ieși la pensie la 65 de ani, începând cu 1 ianuarie 2026.
„Am eliminat tabelele de eșalonare pentru a elimina orice ambiguitate. Vârsta de pensionare va fi 65 de ani pentru toți, de la începutul anului 2026”, a declarat Adrian Solomon, președintele Comisiei pentru muncă.
Recalcularea pensiilor
A fost aprobat și un amendament propus de USR, care modifică modul în care se calculează pensia de serviciu a magistraților. Astfel:
- Magistrații cu minimum 25 de ani de vechime exclusiv în funcțiile de magistrat se pot pensiona la 65 de ani.
- Vor primi 80% din media indemnizațiilor brute lunare și a sporurilor din ultimele 48 de luni de activitate.
- Cuantumul net al pensiei nu poate depăși 100% din salariul net din ultima lună de activitate.
Cine este vizat de proiectul privind vârsta de pensionare?
Proiectul se aplică următoarelor categorii:
- Judecători și procurori;
- Judecători ai Curții Constituționale;
- Magistrați-asistenți de la ÎCCJ și CCR;
- Personal de specialitate juridică cu minimum 25 de ani de activitate în aceste funcții.
Ce urmează?
Proiectul va fi trimis la Senat, care este for decizional în acest caz. Dacă legea va fi aprobată și în această cameră, prevederile vor intra în vigoare conform calendarului prevăzut – cu vârsta standard de pensionare aplicabilă din 2026.
Sursă: Agerpres
Urmărește-ne și pe Google News