Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor 2025 la Reșița
Pe 23 aprilie 2025, Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” din Caraș-Severin marchează Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor, alături de Ziua Bibliotecarului din România, printr-un eveniment cultural special desfășurat sub genericul „Cărțile de lângă noi”. Această zi, dedicată cărții, lecturii și celor care le promovează, prilejuiește o întâlnire cu scriitorul și editorul Gheorghe Jurma, prezent la lansarea celor mai recente apariții editoriale ale anului: „Bănățenism și creație” și „Scriitorii români și Banatul”.

Articol editat de Valentina Adam, 22 aprilie 2025, 15:06
Evenimentul va avea loc la ora 15.30, în cadrul Secției Banatica a Bibliotecii Județene, și va include și o expoziție de fotografie dedicată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, realizată de cunoscutul artist Erwin Josef Țigla.
Evenimentul „Cărțile de lângă noi” – O celebrare a creației culturale
Invitat special: Gheorghe Jurma, scriitor și editor
Gheorghe Jurma este o personalitate emblematică a vieții literare bănățene, cunoscut pentru activitatea sa publicistică și editorială. În cadrul acestui eveniment, el va vorbi despre parcursul său literar, dar și despre esența identității culturale a Banatului, temă centrală a volumelor prezentate.
Prezentarea volumelor: „Bănățenism și creație” și „Scriitorii români și Banatul”
Cele două lucrări evidențiază contribuția culturală a Banatului la patrimoniul literar românesc. De la poeți, eseiști și critici literari, până la simbolurile spirituale și sociale ale regiunii, volumul este un omagiu adus diversității și spiritului creator al zonei.
Expoziția de fotografie dedicată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe
Biserica Sf. Gheorghe din Lod, Israel – un simbol al biruinței
Fotografiile prezintă lăcașul de cult din orașul Lod, Israel, unde se află mormântul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe – Purtătorul de Biruință. Imaginile aduc în atenție dimensiunea spirituală a acestui simbol venerat de milioane de credincioși.
Cunoscut pentru activitatea sa de promovare a culturii și istoriei locale, Erwin Josef Țigla semnează această expoziție emoționantă, care completează în mod simbolic legătura dintre carte, credință și memorie colectivă.
Ziua Bibliotecarului în România
Instituită de UNESCO în anul 1995, această zi are scopul de a celebra puterea cărților de a uni oameni, de a încuraja lectura și de a sprijini industria editorială – de la autori la editori, librari și bibliotecari. 23 aprilie nu a fost ales întâmplător – este data la care au murit mari scriitori ai lumii, precum Shakespeare și Cervantes.
Începând cu anul 2005, România celebrează în aceeași zi Ziua Bibliotecarului, în semn de recunoaștere publică a muncii celor care asigură puntea între cărți și cititori. Bibliotecarii nu sunt doar gestionari de volume, ci ghizi culturali, formatori de opinie și susținători ai educației continue.