“Salvator din pasiune” în Caraș-Severin
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „SEMENIC” al județului Caraș-Severin anunță deschiderea unei noi sesiuni de înscriere în cadrul programului de voluntariat „Salvator din pasiune”, o inițiativă menită să atragă persoane dornice să se implice activ în sprijinul comunității și să învețe cum să salveze vieți.

Articol editat de Jurchescu Adrian, 10 aprilie 2025, 19:52
Programul se adresează tuturor celor care își doresc să devină voluntari în cadrul ISU și să participe la intervenții alături de echipajele profesioniste. Pentru a putea ajunge pe teren, voluntarii vor parcurge o etapă de pregătire teoretică și practică, care include noțiuni esențiale despre structura și misiunile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, dar și instruiri privind acordarea primului ajutor în diferite scenarii de urgență. – a spus locotenentul ISU Semenic, Florin Siclitaru.
“Activitatea de voluntariat presupune un proces de pregătire pentru ca voluntarii să poată participa la misiuni alături de echipajele profesioniste. Programul a început acum 9 ani și a implicat 280 de voluntari din județ, care au învățat să acorde primul ajutor, să intervină în situații de urgență și să acționeze cu responsabilitate.”
Dedicaţia, pasiunea pentru a face bine şi bucuria de a se implica activ în sprijinul altora, sunt motivaţiile principale ce îi fac să meargă mai departe, au spus voluntarii prezenţi.
“Sunt voluntar din sesiunea 2023, sunt elevă a școlii postliceale sanitare și am ales să fac și această parte a medicinei. Medicina de urgență a început să-mi placă foarte mult și aș dori să lucrez pe viitor, în acest domeniu. Fiecare salvare este diferită. Sunt voluntar în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „SEMENIC” din anul 2022. Ceea ce m-a determinat să devin voluntar a fost munca în echipă și m-a atras haina roșie. Am participat la diverse misiuni în acești ani, fiecare fiind diferită, unele puțin mai ușoare, altele mai complicate”.
Cine poate deveni voluntar?
Pentru a se înscrie în program, candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- să aibă vârsta cuprinsă între 16 și 65 de ani;
- să fie apți din punct de vedere medical;
- să nu fi fost condamnați pentru săvârșirea de infracțiuni cu intenție;
- să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență.
Ce trebuie să conțină dosarul
Dosarul de înscriere pentru programul „Salvator din pasiune” trebuie să conțină următoarele documente:
- cerere de înscriere;
- certificat de cazier judiciar (doar pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani);
- copie a actului de identitate;
- aviz psihologic;
- act doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de absolvire;
- adeverință medicală;
- acord parental (pentru cei sub 18 ani).
Dosarele se depun personal, până la data de 30 aprilie 2025, la sediul inspectoratului din municipiul Reșița, str. Castanilor, nr. 123, după următorul program:
- luni, miercuri și joi: 08:00 – 16:00;
- marți și vineri: 08:00 – 13:00.
În cadrul programului, voluntarii sunt încadrați în patru clase de competență, în funcție de vârstă, experiență și pregătire:
- Voluntar I – destinat tinerilor între 16 și 18 ani, care urmează cursuri de prim-ajutor de bază și nu participă la activități riscante. După 120 de ore de voluntariat și absolvirea instruirii, pot accesa cursuri avansate.
- Voluntar II – pentru persoanele de peste 18 ani, pregătite pentru intervenții, în funcție de nevoile operative. După 120 de ore, pot participa la cursuri de prim ajutor calificat și descarcerare.
- Voluntar III – destinat celor cu minimum un an de voluntariat sau 240 de ore efectuate, care au absolvit cursurile de salvare și prim ajutor calificat. Pot accesa instruire pentru competențe extinse.
- Voluntar IV – pentru voluntarii cu cel puțin trei ani de activitate sau 480 de ore, care au finalizat cursurile avansate. Aceștia pot participa la pregătiri cu competențe extinse în prim ajutor.
Pentru informaţii suplimentare, cei interesaţi pot apela numărul de telefon al ISU Semenic, sau pot accesa site-ul oficial al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin.
Urmărește-ne și pe Google News
Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro