Investiții de 22 de milioane de euro pentru modernizarea cartierului Govândari din Reșița
Reșița se pregătește pentru o transformare urbană majoră! Cartierul Govândari, cunoscut și sub numele de Reșița Nouă, va beneficia de investiții de aproape 22 de milioane de euro, prin două proiecte de regenerare urbană finanțate prin Programul Regional Vest 2021-2027.

Articol editat de Mirabela Afronie, 28 martie 2025, 13:25
Reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest și cei ai Primăriei Reșița au semnat în 27 martie 2025, cel de-al doilea contract de finanțare pentru reabilitarea zonelor degradate din microraioanele 2, 3 și 4 din cartierul Govândari și zona Calea Caransebeșului, pentru proiectul prin care va fi modernizat microraionul 4, situat în apropiere drumului național DN58.
Proiectul din Micro 4 prevede investiții majore pentru creșterea accesului populației la spații publice atractive, funcționale și de calitate în zona delimitată de bulevardul Muncii, bulevardul Republicii, Aleea Țarcului și strada Făgărașului.
Prin modernizarea infrastructurii și a spațiilor verzi, locuitorii vor fi stimulați să petreacă mai mult timp în aer liber, să se deplaseze pe jos sau cu bicicleta. Vor exista străzi de tip „shared space”, cum ar fi cea dintre Școala Nr. 12 și strada Rarău nr. 1, platforme cu mobilitate comună, cu mese de ping-pong, bănci, inclusiv bănci smart, cu zone denivelate cu plante și pavaj pictat.
Pentru ca locuitorii orașului să se bucure de mai multe verde în imediata lor vecinătate, se vor realiza, într-o abordare nouă, scuaruri, ”buzunare” verzi cu pergole și plante decorative și locuri de joacă sau spații cu diferite dotări aferente locuințelor, mini-grădini, zone de loisir și relaxare, va fi diversificată vegetația și vor fi plantați peste 400 de noi arbori. Suprafața verde va crește practic în zona vizată prin proiect cu 16%, va ajunge la 25.550 de metri pătrați.
Locurile de joacă, unde copiii vor avea la dispoziție leagăne, tobogane, structuri de cățărat, trambuline, balansoare și terenuri cu nisip, vor distribuite uniform la nivelul întregului cartier. Iar pentru a încuraja mișcarea și un stil de viață activ la orice vârstă, reșițenii vor dispune de zone de fitness în aer liber, echipate cu biciclete staționare și eliptice, aparate de forță și greutăți, steppere și spații dedicate pentru diferite tipuri de exerciții fizice.
Totodată, vor exista 22 de pavilioane modulare, cu diferite funcțiuni: spații expoziționale, locuri de joacă, de odihnă sau de petrecere a timpului liber, șamd.
Proiectul cuprinde inclusiv crearea de noi zone pietonale sau refacerea totuarelor existente și a unor străzi, realizarea de parcări rezidențiale și modernizarea sistemului de de iluminat, prin utilizarea de echipamente și tehnologii care să asigure eficiența energetică, dar și prin acordarea unei atenții deosebite iluminatului arhitectural, care să pună în evidență clădirile și obiectele de interes din cartier. În plus, pentru a spori siguranța în cartier vor fi amplasate zeci de camere de supraveghere video.
Valoare totală a acestui proiect este de 10,6 milioane euro, din care aproape 10,4 milioane euro reprezintă finanțare nerambursabilă. Perioada de implementare va fi de 26 de luni.
Printr-un alt proiect, în valoare totală de 11,12 milioane de euro, contractat de Primăria Reșița în cursul săptămânii trecute, se vor realiza intervenții de regenerare urbană în microraionul 2 – Parcul Tricolorului și zona Calea Caransebeșului. Detalii despre această investiție, aici.