Donald Trump a ameninţat Rusia cu sancţiuni economice
Donald Trump a ameninţat Rusia cu sancţiuni economice până când va fi de acord cu încetarea focului în războiul cu Ucraina

Articol editat de Casandra Silitra, 7 martie 2025, 19:39
Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump a ameninţat Rusia cu sancţiuni economice şi aplicarea unor taxe vamale până când va fi de acord cu încetarea focului în războiul cu Ucraina şi un acord final de pace.
Într-o postare pe reţeaua socială pe care a fondat-o, Truth Social, Donald Trump a explicat că ar putea lua măsuri împotriva Rusiei care – spune el – striveşte Ucraina pe front.
Rusia şi Ucraina trebuie să se aşeze la masa negocierilor chiar acum, până nu e prea târziu, mai spune preşedintele american, la câteva ore după ce ruşii au lovit puternic cu rachete şi drone infrastructura energetică ucraineană.
Şi preşedintele Volodimir Zelenski a cerut astăzi un armistiţiu aerian şi naval, pe care Rusia îl respinge. Moscova vrea, însă, ca acordul de pace, care a fost discutat între Rusia şi Ucraina la Istanbul, în 2022, în primele săptămâni ale războiului, să fie punctul de plecare pentru o soluţionare a crizei ucrainene.
Argumentul Kremlinului este că şi unii oficiali americani consideră că proiectul de la Istanbul ar putea fi o bază de discuţie. Care au fost condiţiile impuse la Istanbul Ucrainei de Rusia, ne spune Mihaela Mihai.
Rusia vrea, între altele, ca Ucraina să își reducă armata la 50.000 de oameni, inclusiv 1.500 de ofițeri, să renunțe la ideea de a fi membră a NATO, să nu dezvolte, să producă sau să cumpere ori să desfășoare pe teritoriul său rachete de orice tip cu o rază de acțiune mai mare de 250 km.
Moscova voia, la vremea respectivă, ca Ucraina să recunoască independența așa-numitelor republici Doneţk și Lugansk în cadrul frontierelor administrative ale acestor regiuni, însă, ulterior, pretențiile teritoriale s-au extins la alte două regiuni din Ucraina, Herson și Zaporojia.
Rusia vrea, de asemenea, ca Ucraina să renunțe să mai lupte pentru peninsula Crimeea, anexată în 2014. În 2022, ucrainenii nu au fost de acord cu cererile rușilor și au continuat să reziste pe front armatelor lui Vladimir Putin.
Sursa: romania-actualitati.ro