Primăria Timişoara va accesa un împrumut de 30 de milioane de euro de la BERD pentru două investiţii importante
Primăria Timişoara a primit acordul consilierilor locali pentru a accesa un împrumut de 30 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Aceşti bani vor fi folosiţi pentru cofinanţarea a doua proiecte importante: îmbunătăţirea sistemului de termoficare al oraşului şi reabilitarea Pieţei Traian.
![Primăria Timişoara va accesa un împrumut de 30 de milioane de euro de la BERD pentru două investiţii importante Primăria Timişoara va accesa un împrumut de 30 de milioane de euro de la BERD pentru două investiţii importante](https://www.radioresita.ro/wp-content/uploads/2025/02/475346619_638868195347808_6836634663144732955_n-850x479.jpg)
Articol editat de Daiana Rosca, 12 februarie 2025, 16:51
Lucrările sunt ample, vor fi schimbate corpurile de iluminat, va fi înlocuit asfaltul dar şi întreaga reţea subterană din cartier, a declarat pentru Radio Reşiţa viceprimarul Ruben Laţcău:
„A fost aprobat un proiect care ne va permite să ne mișcăm mult mai repede, atât cu investiția de peste 50 de milioane de euro pe care o facem din fonduri nerambursabile pentru a îmbunătăți rețeaua de termoficare a orașului, cât și pentru investiția de regenerare din cartierul Traian, cartierul Fabric, unde printr-un proiect de 150 de milioane de euro vom schimba peste 55 de mii de metri pătrați de spațiu public. Și aici vorbim nu doar de investiții de suprafață, nu schimbăm doar corpuri de iluminat, înlocuim asfaltul cu o piatră mai de calitate, dar înlocuim în întregime și întreaga gospodărie subterană din cartier. Și aceasta este și partea cea mai mare din suma care nu este eligibilă și care trebuie să fie suportată ca cofinanțare de bugetul local.
Noi am aprobat acest credit de 30 de milioane de euro, care vine cu o dobândă extrem de avantajoasă pentru municipiu. Vorbim de o dobândă de 1 – 2% plus EURIBOR, deci o dobândă combinată de 3,6 – 3,7 la sută, o dobândă sub rata inflației din România, o dobândă apropiată de rata inflație din spațiul european. Vorbim de o sumă mai mică în puterea reală de cumpărare pe care o vom da noi înapoi în cei 15 ani de rambursare decât cea pe care o luăm efectiv şi mă bucur că până la urmă argumentele economice au primat”.
Propunerea a trecut cu 24 de voturi. Nu a fost niciun vot împotrivă.
Urmărește-ne și pe Google News
Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro