Zeci de tineri s-au înscris la cursurile gratuite pentru piloți aeronave ultraușoare, planor și parașutism
Activitatea de zbor la disciplina planorism poate începe de la vârsta de 15 ani, iar la celelalte discipline de la 16 ani.
![Zeci de tineri s-au înscris la cursurile gratuite pentru piloți aeronave ultraușoare, planor și parașutism Zeci de tineri s-au înscris la cursurile gratuite pentru piloți aeronave ultraușoare, planor și parașutism](https://www.radioresita.ro/wp-content/uploads/2025/02/incepere-cursuri-piloti-2025-842x479.png)
Articol editat de Cristina Corocan, 11 februarie 2025, 10:31
Aeroclubul ”Octavian Ulici” din Caransebeș a încheiat la finalul săptămânii trecute înscrierile pentru cursurile gratuite oferite tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 23 de ani, cursuri ce oferă o oportunitate unicat de a explora aviația într-un mediu profesionist și prietenos. Un număr mare de tineri s-au înscris la curs la Aeroclubul Teritorial Caransebeș.
”În urma sesiunii de înscriere din acest an, avem un număr de 53 de persoane care candidează pentru unul dintre cele 33 de locuri subvenționate la zbor din acest an la disciplina avion ultraușor motorizat. 23 sunt fete și 30 băieți. În general sunt din zona noastră, din zona Caransebeșului și din împrejurimi, de la Reșița, inclusiv din județul Timiș, Arad, Hunedoara. Deci, în general, cursanții noștri sunt din partea de vest a țării.
Ei au început cursul teoretic și se va desfășura acest curs teoretic până în data de 29 martie. Prima parte a cursului teoretic va fi online, iar cea de-a 2-a parte va fi cu prezență față în față. În urma examenului final vor fi selectați, în ordinea mediilor, primii 33 de cursanți care vor fi admiși la partea practică a cursului nostru de obținere a licenței de pilot avion ultraușor motorizat, după care vor începe această pregătire practică unde vor zbura 40 de ore. La final cei care vor fi foarte serioși și vor învăța inclusiv pentru promovarea examenelor cu autoritatea de certificare și vor fi prezenți la aerodrom, vor zbura, vor obține licența de pilor. De anul următor vor putea intra chiar în lotul județean unde vor participa la diverse competiții cu profil aeronautic”, a spus Flavius Mărțuică, pilot și instructor în cadrul Aeroclubului caransebeșean.
Activitatea de zbor la disciplina planorism poate începe de la vârsta de 15 ani, iar la celelalte discipline începând cu împlinirea vârstei de 16 ani. La Aeroclubul Teritorial ”Constantin Manolache” din Deva au început și cursurile pentru planorism și parașutism.
”Venim cu noutăți din cadrul cursurilor pe care le organizăm. În data de 9 februarie a fost deschiderea oficială a cursurilor subvenționate din anul 2025, atât la Aeroclubul din Deva, cât și la restul aerocluburilor teritoriale din cadrul Aeroclubului României.
La această deschidere am fost bucuroși să avem alături de noi peste 120 de cursanți noi, care s-au înscris la cursurile subvenționate pentru obținerea licențelor de zbor. Vorbim despre un număr de 35 de cursanți înscriși noi la planorism, 42 la parașutism și 49 la avioane ultraușoare. Menționăm că avem cursanți dornici să învețe, atât din Oradea, din Caransebeș, chiar și din București, dar și din Deva și împrejurimi, de la Alba Iulia și Valea Jiului.
În continuarea deschiderii, cursanții au început, practice, munca într-o carieră în aviație și au debutat cursurile la toate disciplinele. La toate disciplinele s-a început cu materia de cunoaștere generală aeronave, respectiv a parașutei. Cei tineri sunt dornici să acumuleze și să asimileze foarte multă informație. În continuare urmează încă trei weekend-uri de cursuri teoretice, iar în data de 2 martie va avea loc primul lor examen, și anume examinarea intermediară, după care cursurile se vor desfășura în format fizic, în sala de curs, la Aeroclubul Teritorial Deva. Îi îndemnăm pe tineri să fie în continuare interesați să pună întrebări, să vină către noi cu curiozitățile lor. Noi vom încerca să le satisfacem aceste curiozități, să le dăm răspunsul la întrebări.
Îi felicităm pe toți cei care au făcut alegerea să intre în lumea aviației. Acesta este un domeniu de excelență și cu siguranță vor culege toate roadele acestui domeniu”, a spus pentru Radio Reșița, Tudor Băjenaru, un alt tânăr pilot, instructor al școlii de aviație din România.
În vestul țării, Aeroclubul României organizează cursuri teoretice și practice gratuite pentru obținerea licențelor de parașutist și pilot avion ultraușor și la Aeroclubul Teritorial din Arad.
sursa foto: Aerocluburile Caransebeș și Deva