„Româna alături de prieteni”, proiect pentru refugiații din Timișoara
15 persoane din Ucraina, Palestina, Filipine, Siria și Pakistan urmează cursurile.
![„Româna alături de prieteni”, proiect pentru refugiații din Timișoara „Româna alături de prieteni”, proiect pentru refugiații din Timișoara](https://www.radioresita.ro/wp-content/uploads/2025/02/migranti-cursuri-romana-850x479.jpg)
Articol editat de Cristina Corocan, 10 februarie 2025, 13:42
La Timișoara au început cursurile de limba română pentru persoanele refugiate. În organizarea Direcției de Asistență Socială Timișoara a avut loc prima întâlnire dintre cursanții și voluntarii care îi vor ajuta să învețe limba română, în vederea integrării în comunitate a acestora. Este vorba despre persoanele care au dobândit protecție internațională sau au drept de ședere în România.
”Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, prin Centrul de Reziliență și Mobilizare Comunitară, oferă sprijin în integrarea străinilor în oraș, asigurându-le acces la servicii esențiale și facilitând adaptarea la noul mediu. Astăzi vrem să vorbim despre un proiect de suflet menit să sprijine străinii în învățarea limbii române.
15 cursanți din Ucraina, Palestina, Filipine, Siria și Pakistan au participat la primele lecții de limba română alături de patru voluntari dedicați. Înainte de a începe studiul propriu-zis, i-am invitat la o primă întâlnire de cunoaștere. A fost un moment emoționant în care fiecare și-a spus povestea și motivele pentru care își dorește să învețe limba română. Pentru a oferi un sprijin real, participanții au fost împărțiți pe grupe de studiu și dialog. Astfel, fiecare poate învăța în ritmul său, dar și exersa limba română într-un mod practic.
Programul este dedicat tuturor străinilor din Timișoara: refugiați, migranți economici, studenți sau oricine își dorește să petreacă o perioadă mai lungă alături de noi și să se simte aici acasă. Dacă proiectul are succes, ne dorim să-l extindem și să recrutăm noi voluntari.
Pe parcursul anului 2024, Serviciul Reziliență și Mobilizare Comunitară a continuat să acorde sprijin cetățenilor străini care au obținut drept de ședere pe teritoriul României, în special persoanelor refugiate din Ucraina care au decis să locuiască în Timișoara. Acest serviciu joacă un rol esențial în organizarea și susținerea comunității, oferind sprijin în multiple domenii de-a lungul anului. A ajutat cetățenii străini să acceseze servicii sociale, să își înscrie copiii la școală, să faciliteze înscrierile la clasele de limba română organizate de Inspectoratul Județean Timiș, să se înregistreze la AJOFM pentru găsirea unui loc de muncă, să obțină alocație pentru copii, să acceseze servicii medicale sau să identifice un spațiu de locuit. Prin aceste acțiuni, serviciul contribuie la integrarea reală și eficientă a celor care își construiesc un nou început în Timișoara”, a declarat pentru Radio Reșița, Iasmina Giurgev, consilier relații publice în cadrul Direcției.
348 este numărul total de refugiați care au primit consultanță și sprijin în anul 2024 prin Serviciul de reziliență și Mobilizare Comunitară Timișoara.
sursa foto: Direcția de Asistență Socială Timișoara
Urmărește-ne și pe Google News
Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro