Sărbătoarea tăiţeilor deschide „anotimpul” Făşangului la etnicii germani din Reşiţa
Începând cu 2000, an de an, la sediul Forumului Democratic al Germanilor din Reşiţa, este organizată sărbătoarea tăiţeilor – prima manifestare din seria de acţiuni dedicate Făşangului.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 7 februarie 2025, 12:06
Între Bobotează şi intrarea în Postul Mare, timp de mai bine de o lună, etnicii germani se distrează şi sărbătoresc „anotimpul” Făşangului. Balul mascat, festivalul gogoşilor, sărbătoarea tăiţeilor sunt doar câteva dintre evenimentele care îi adună în această perioadă pe oameni laolaltă la Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin.
Primele evenimente din perioada Făşangului la etnicii germani din Reşiţa se vor desfăşura după următorul program:
12 februarie 2025, ora 16.30, sediul Forumului German Reșița: Sărbătoarea tăițeilor pentru adulți.
Ambientul va fi asigurat de corul „Franz Stürmer“, condus de prof. Elena Cozâltea alături de grupurile muzicale „Intermezzo“, coordonat de Lucian Duca, Duo Marianne & Petru Chirilovici și „Resicza“, coordonator: Iuliu Fazakas.
15 februarie 2025, ora 16.00, sediul Forumului German Reșița: Sărbătoarea tăițeilor pentru copii și tineri cu participarea ansamblului de dansuri populare germane „Enzian”.
Amintim că, Făşangul este un obicei maghiar, împrumutat de la saşi şi care se desfăşoară în foarte multe locuri din România. Sărbătoarea este un prilej de a îndepărta spiritele malefice şi întunecate, un mod prin care se sugerează sfârşitul mult aşteptat al anotimpului rece. Această tradiţie simbolizează momentul în care se iniţiază postul Paştilor prin sărbătoarea liturgică Miercurea Cenuşii.