A fost dezvăluită identitatea a doi dintre suspecţii arestaţi pentru furtul tezaurului dacic
Poliția olandeză a dezvăluit identitatea și a publicat fotografiile a doi dintre suspecţii arestaţi în legătură cu furtul din 25 ianuarie 2025. Patru piese arheologice din România au dispărut atunci. Printre acestea şi coiful de aur de la Coțofenești. Obiectele erau expuse la Muzeul Drents din Assen, transmite EFE, care califică decizia poliției olandeze drept un demers neobișnuit.
Articol editat de Oana Nicolae, 1 februarie 2025, 12:27
Poliția olandeză a explicat că a decis să facă publice identitatea și fotografiile a doi dintre suspecţii arestați „în speranța de a obține informații despre locul în care s-au aflat și cu cine au avut contact după jaf, deoarece aceste date ar putea ajuta la localizarea obiectelor furate”.
Este vorba despre Douglas Chesley Wendersteyt și Bernhard Zeeman. Ambii sunt din localitatea Heerhugowaard, din provincia Olanda de Nord. Identitatea celui de-al treilea suspect arestat miercuri, 29 ianuarie 2025 o femeie din același oraș, nu a fost dezvăluită.
Poliția a reușit să-i identifice pe suspecți după ce a localizat o geantă abandonată cu haine înăuntru. Au fost publicate imagini cu locul în care a fost găsită respectiva geantă și cu obiectele.
Autoritățile olandeze solicită informații și despre o furgonetă neagră model Ford Transit pe care cel puțin unul dintre suspecți ar fi putut să o conducă la scurt timp după jaf. Localizarea vehiculului ar putea ajuta la urmărirea mișcărilor presupușilor făptași.
După ce a fost dezvăluită identitatea a doi dintre suspecţii arestaţi, EFE comentează că autoritățile din Olanda publică rareori astfel de informaţii, din cauza preocupărilor legate de respectarea vieții private
”Am luat această decizie pentru că încercăm să recuperăm aceste piese extrem de valoroase. Acesta este cel mai important lucru (…) Bineînțeles că am analizat cu atenție (dreptul la viața privată a deținuților – n.r.), dar prioritatea sunt aceste piese”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției la televiziunea publică olandeză NOS, preluată de EFE.
Acest furt a stârnit un val de indignare în România și s-a transformat într-o chestiune bilaterală. Obiectele furate – coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări de aur – au fost împrumutate de Muzeul Național de Istorie al României.
Muzeul Drents găzduia expoziția ”Dacia! Regatul aurului și argintului”, cu peste 500 de piese împrumutate de România. Expoziția se încheia chiar în weekendul în care a avut loc jaful. Coiful de aur era piesa principală a expoziției.
Sursă: Agerpres; foto: Poliţia Regatului Ţărilor de Jos