Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm această ocazie într-o adevărată sărbătoare culinară? Vă propunem un meniu complet: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și, ca desert, o plăcintă cu mandarine.
Articol editat de Valentina Adam, 26 ianuarie 2025, 09:49
Aperitiv: Tăiței cu pește și fructe de mare
Ingrediente:
- 400 g tăiței (groși și scurți)
- 12 creveți mari (cruzi, cu capete)
- 250 g file de cod
- 400 g calamar
- 300 ml Passata de roșii
- Bulion de pește
- 6 căței de usturoi
- Ulei de măsline extravirgin
- ½ linguriță șofran
- 1 lingură boia dulce
- Sare și piper
- Felii de lămâie pentru servire
Mod de preparare:
- Curățați calamarul, tăindu-l în inele de 1 cm lățime.
- Turnați apă fierbinte peste șofran și lăsați-l deoparte.
- Într-o tigaie mare, prăjiți creveții în 4 linguri de ulei de măsline până devin rozalii. Rezervați.
- Adăugați fileul de cod și prăjiți-l rapid. Scoateți-l și puneți-l deoparte.
- Prăjiți usturoiul și calamarul la foc mic. Adăugați tăițeii, boiaua, șofranul și Passata. Aduceți la fierbere.
- Turnați bulion de pește peste tăiței și gătiți la foc mediu, până când absorb lichidul.
- Adăugați peștele și creveții prăjiți. Serviți fierbinte, decorat cu felii de lămâie.
Fel Principal: Gâscă înăbușită cu rădăcinoase
Ingrediente:
- 600 g piept sau pulpe superioare de gâscă
- 4 căni de supă de pui
- 4 cartofi medii
- 1 rădăcină de țelină
- 1 morcov mare
- 1 ceapă albă mare
- 2 căței de usturoi
- 3 linguri unt topit sau grăsime de gâscă
- 1 lingură ienibahar
- Sare și piper
Mod de preparare:
- Tăiați carnea în bucăți. Curățați și tăiați legumele în cuburi mari.
- Într-o cratiță, rumeniți carnea în unt topit sau grăsime. Scoateți-o și puneți-o deoparte.
- Prăjiți legumele (mai puțin ceapa și usturoiul) până capătă o crustă aurie.
- Căliți ceapa și usturoiul timp de 5 minute, apoi adăugați ienibaharul.
- Puneți înapoi carnea și legumele. Turnați supa fierbinte, acoperiți și fierbeți la foc mic timp de o oră.
- Serviți cu pâine albă proaspăt unsă cu unt aromat cu usturoi.
Desert: Plăcintă cu mandarine
Ingrediente:
- 4 mandarine
- 250 g făină
- 150 g zahăr
- 2 ouă
- 150 g smântână
- 50 g unt (+ pentru uns tava)
- 1 lingură coajă rasă de portocală
- 2 lingurițe praf de copt
Mod de preparare:
- Preîncălziți cuptorul la 180°C.
- Bateți ouăle cu zahărul până devin pufoase. Adăugați smântâna, coaja de portocală, praful de copt și făina cernută.
- Turnați aluatul într-o tavă unsă și tapetată.
- Aranjați felii de mandarine deasupra și adăugați bucăți de unt.
- Coaceți timp de 30 de minute. Testați cu o scobitoare. După răcire, scoateți plăcinta din tavă și serviți.
Acest meniu special transformă prânzul de duminică într-un moment magic. Poftă bună!
Daniel Babun