Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm această ocazie într-o adevărată sărbătoare culinară? Vă propunem un meniu complet: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și, ca desert, o plăcintă cu mandarine.

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

Articol editat de Valentina Adam, 26 ianuarie 2025, 09:49

Aperitiv: Tăiței cu pește și fructe de mare

Ingrediente:

  • 400 g tăiței (groși și scurți)
  • 12 creveți mari (cruzi, cu capete)
  • 250 g file de cod
  • 400 g calamar
  • 300 ml Passata de roșii
  • Bulion de pește
  • 6 căței de usturoi
  • Ulei de măsline extravirgin
  • ½ linguriță șofran
  • 1 lingură boia dulce
  • Sare și piper
  • Felii de lămâie pentru servire

Mod de preparare:

  1. Curățați calamarul, tăindu-l în inele de 1 cm lățime.
  2. Turnați apă fierbinte peste șofran și lăsați-l deoparte.
  3. Într-o tigaie mare, prăjiți creveții în 4 linguri de ulei de măsline până devin rozalii. Rezervați.
  4. Adăugați fileul de cod și prăjiți-l rapid. Scoateți-l și puneți-l deoparte.
  5. Prăjiți usturoiul și calamarul la foc mic. Adăugați tăițeii, boiaua, șofranul și Passata. Aduceți la fierbere.
  6. Turnați bulion de pește peste tăiței și gătiți la foc mediu, până când absorb lichidul.
  7. Adăugați peștele și creveții prăjiți. Serviți fierbinte, decorat cu felii de lămâie.

Fel Principal: Gâscă înăbușită cu rădăcinoase

Ingrediente:

  • 600 g piept sau pulpe superioare de gâscă
  • 4 căni de supă de pui
  • 4 cartofi medii
  • 1 rădăcină de țelină
  • 1 morcov mare
  • 1 ceapă albă mare
  • 2 căței de usturoi
  • 3 linguri unt topit sau grăsime de gâscă
  • 1 lingură ienibahar
  • Sare și piper

Mod de preparare:

  1. Tăiați carnea în bucăți. Curățați și tăiați legumele în cuburi mari.
  2. Într-o cratiță, rumeniți carnea în unt topit sau grăsime. Scoateți-o și puneți-o deoparte.
  3. Prăjiți legumele (mai puțin ceapa și usturoiul) până capătă o crustă aurie.
  4. Căliți ceapa și usturoiul timp de 5 minute, apoi adăugați ienibaharul.
  5. Puneți înapoi carnea și legumele. Turnați supa fierbinte, acoperiți și fierbeți la foc mic timp de o oră.
  6. Serviți cu pâine albă proaspăt unsă cu unt aromat cu usturoi.

Desert: Plăcintă cu mandarine

Ingrediente:

  • 4 mandarine
  • 250 g făină
  • 150 g zahăr
  • 2 ouă
  • 150 g smântână
  • 50 g unt (+ pentru uns tava)
  • 1 lingură coajă rasă de portocală
  • 2 lingurițe praf de copt

Mod de preparare:

  1. Preîncălziți cuptorul la 180°C.
  2. Bateți ouăle cu zahărul până devin pufoase. Adăugați smântâna, coaja de portocală, praful de copt și făina cernută.
  3. Turnați aluatul într-o tavă unsă și tapetată.
  4. Aranjați felii de mandarine deasupra și adăugați bucăți de unt.
  5. Coaceți timp de 30 de minute. Testați cu o scobitoare. După răcire, scoateți plăcinta din tavă și serviți.

Acest meniu special transformă prânzul de duminică într-un moment magic. Poftă bună!

Daniel Babun

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton
Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare
Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir