16 elevi arădeni sunt diagnosticaţi cu fobie şcolară iar unii trebuie să înveţe acasă
Tulburarea numită ‘fobie şcolară’ apare tot mai des la copii, indiferent de vârstă, au constatat specialiştii, care vor să tragă un semnal de alarmă pentru ca părinţii să fie atenţi la simptome. În Arad au fost diagnosticate 16 cazuri.
Articol editat de Valentina Adam, 23 ianuarie 2025, 16:13
Medicul neuropsihiatru Diana Trifa, de la Compartimentul de Psihiatrie Pediatrică Arad, a afirmat că ‘fobia şcolară este un fenomen în creştere, faţă de anii trecuţi’.
‘Factorii (declanşatori – n.r.) sunt multipli. Copiii refuză cu totul intrarea în şcoală şi dacă ajung la şcoală, refuză să intre în clasă. Uneori, părinţii stau cu ei. Sunt pe medicaţie, consiliaţi, dar totuşi măsurile luate nu ajută întotdeauna. Trebuie tras un semnal de alarmă pentru părinţi. Să fie atenţi la stările de anxietate ale copilului, în general apar dimineaţa, simptomele. Copiii au dureri de burtă, au nod în gât, plâng…’, a declarat medicul Diana Trifa.
16 elevi sunt diagnosticaţi cu fobie şcolară iar unii trebuie să înveţe acasă
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, Marius Gondor, a declarat, pentru AGERPRES, că 16 cazuri sunt diagnosticate în judeţ. Astfel că unii dintre ei sunt nevoiţi să înveţe acasă.
‘Avem copii care îşi desfăşoară şcoala la domiciliu. Peste 90, din diferite motive. Sunt copii ai învăţământului special, care au probleme locomotorii sau neuromotorii. Dar avem şi copii care sunt diagnosticaţi cu fobie şcolară. În acest moment, avem 16 elevi diagnosticaţi cu fobie şcolară. Ei sunt supuşi unui tratament sau învăţământului la domiciliu’, a spus Gondor.
Inspectorul şcolar general a explicat că, pentru învăţământul la domiciliu, profesorii sau învăţătorii sunt plătiţi cu ora.
‘Toate aceste activităţi încarcă numărul de posturi, dar facem tot posibilul să putem să ajutăm şi aceşti copii’, a spus Marius Gondor.
Consilierul şcolar Ana Gavrilă a precizat că afecţiunea poate debuta la orice vârstă şi a subliniat că ‘fenomenul este într-o uşoară creştere, din păcate’.
Ea a spus că unii părinţi refuză iniţial să accepte diagnosticul şi încearcă să găsească diferite explicaţii pentru comportamentul copilului, însă ulterior colaborează cu medicii şi, odată aplicat tratamentul, cei mai mulţi ajung la recuperare completă.
Specialiştii cred că există mulţi elevi care suferă de fobie şcolară, dar nu sunt diagnosticaţi pentru că părinţii nu consideră că este o problemă medicală, ci una ce ţine de mofturile copiilor.