„Blue Monday” – Mit sau strategie de marketing?
În 2005, o companie britanică numită Sky Travel a început să numească a treia zi de luni din ianuarie „Blue Monday”. Această companie de turism susținea că este ziua din an în care nivelurile de fericire scad cel mai mult, ajungând la cel mai jos punct, potrivit Forbes.
Articol editat de Valentina Adam, 20 ianuarie 2025, 09:09
O strategie de marketing
Potrivit sursei citate, se pare că Sky Travel a colaborat cu un psiholog britanic pe nume Cliff Arnall pentru a dezvolta o „formulă a depresiei”.
Pornind de la această formulă, Sky Travel a stabilit cumva că a treia zi de luni din ianuarie este cea mai deprimantă din punctul de vedere al fericirii. Totuși, nu este clar cum au ajuns la această concluzie sau ce dovezi științifice susțin această formulă.
Sky Travel era o companie de turism, nu un institut de cercetare științifică.
Pericolele conceptului „Blue Monday”
Așteptarea ca o zi să fie în mod special bună sau rea fără vreun motiv clar poate fi problematică. S-ar putea crea așteptări false. Pesimismul cu privire la o zi anume ar putea deveni o profeție autoîmplinită, făcându-vă să vă simțiți prost și să ratați oportunități pentru că vă așteptați ca ziua să fie proastă.
Mai mult, această idee a unei „cele mai rele zile din an” poate simplifica și trivializa emoțiile și stările precum depresia, anxietatea sau urcușurile și coborâșurile normale din timpul anului. S-ar putea crea așteptarea nerealistă că „ar trebui să te simți mai bine imediat a doua zi”. De exemplu, dacă 20 ianuarie ar trebui să fie cea mai deprimantă zi, ce se întâmplă dacă te simți mai rău pe 21 sau 22 ianuarie?
Trebuie să ținem cont că sănătatea emoțională și mentală nu este ca o pătură universală care se potrivește tuturor. Este mult mai complexă și necesită o abordare personalizată.
Cum să combați tristețea de iarnă
Este important să practici îngrijirea de sine în această perioadă. Asigură-te că faci următoarele:
- Expune-te la lumina soarelui;
- Dormi suficient;
- Mănâncă sănătos;
- Fă mișcare regulat;
- Evită drogurile și alcoolul;
- Menține legătura cu cei din jur;
- Ia în considerare ajutorul unui terapeut, dacă este nevoie.
Dacă te simți copleșit, ia în considerare consilierea psihologică sau discutarea cu un terapeut.
„Blue Monday” rămâne un concept controversat, cu rădăcini mai mult în marketing decât în știință. În loc să te lași influențat de astfel de mituri, concentrează-te pe lucruri care îți aduc bucurie și sprijin mental, indiferent de ziua din calendar.