Personalități care au scris istoria Radio România-Ludovic Bacs!
Într-o perioadă când sufletul își coase rănile cu propriul sânge în care înoată lacrimi cu bolovanul lui Sisif la gât, să ne bucurăm, totuși, de libertatea pe care ți-o dă scrisul.
Articol editat de Anca Bălălău, 19 ianuarie 2025, 13:18
Să ne jucăm frumos cu viața, cu moartea pe o scenă imaginară unde sufleorul stă în culisele revendicărilor cuvintelor ce așteaptă să se nască.
În aceste vremuri tulburate să scriem despre doi OAMENI, Ludovic Bacs și Micklos Bacs, care ’’sunt vinovați’’ de fericirea noastră în diferite vremuri, dar o astfel de fericire se duce pe sânge mai departe… pe lacrimi și prin niște cuvinte oarbe ce-și găsesc culorile nostalgiei pentru a vedea fiecare literă pe care calcă ecoul unor sentimente nespus de frumoase…
„- Ce este fericirea pe pământ?
În cunoaștere. În artă și în muncă, în înțelegerea ei. Cunoscând arta în tine, vei cunoaște natura, viața lumii, sensul vieții, vei cunoaște sufletul – talentul! Nu există fericire deasupra acestui lucru.
Dar succesul? Fragil.A trăi înseamnă a acționa.În fiecare zi în care nu v-ați completat educația cu nici măcar o mică, dar nouă bucată de cunoștințe pentru dvs. … considerați-o infructuoasă și irevocabil pierdută pentru voi înșivă. Iubește arta în tine, nu pe tine însuți în artă”, perora marele Konstantin Stanislavski…
’’19.01.1930.
Azi e ziua Lui…
Bucurați-vă de darul zeiesc, de Muzică, așa cum s-a bucurat El slujind-o!
Ascultați…’’ sunt gândurile unuia din cei mai buni actori și dascăli de teatru Micklos Bacs, la aniversarea distinsului său părinte Ludovic Bacs, dirijorul, compozitorul, fondator de ansambluri muzicale, instrumentist şi profesor de dirijat, din anul 1957- LUDOVIC BÁCS, născut pe 19 ianuarie 1930, Petrila, județul Hunedoara şi plecat în Corul Îngerilor pe 30 iunie 2015, în București!
LUDOVIC BÁCS este parte din istoria Radioului Național. Maestrul a avut o activitate neîntreruptă la Radio România, în calitate de dirijor şi director artistic al Orchestrei de Studio, devenită, în anul 1990, Orchestra de Cameră Radio.
De-a lungul întregii sale activităţi, Maestrul LUDOVIC BÁCS a promovat un imens fond de lucrări vechi româneşti, pe care le-a transcris, armonizat sau orchestrat pentru a le aduce în faţa publicului român, dar şi international, din ţări cum ar fi Polonia, Spania, Germania, Olanda, Elveţia, Italia şi Austria.
“În cariera mea dirijorală de la Radio, aş putea să spun că n-a fost nimic spectaculos. Eu am înregistrat foarte mult. Am stat între patru pereţi cu lumina roşie aprinsă deasupra capului şi am înregistrat foarte mult. Ce era bine în înregistrări – faptul că puteai să reiei pâna în momentul în care considerai că este bine. Undeva, am avut această satisfacţie profesională. Din păcate, înregistrarea nu-ţi oferă întotdeauna posibilitatea să cuprinzi construcţia în întregul ei. Asta poate că s-a repercutat asupra tehnicii mele dirijorale, poate şi asupra legăturii cu sala, cu pub-licul”, mărturisea, LUDOVIC BÁCS.
Printre Personalităţile Radiodifuziunii Române, printre cei care au pus din seva rădăcinilor lor, seva pentru ramurile de astăzi să îl cinstim cum se cuvine pe LUDOVIC BÁCS, care ar fi împlinit, pe 19 ianuarie, 95 de ani!
În aceste timpuri scoase din țâțâni aveți încredere în oame-nii cultură, de aici sau de aievea care, alături de un public credincios, asigură permanența unei insule a libertății, a unui altar laic al cunoașterii de sine.
Să ne amintim, cred că este o profesiune de credință!
Lumină veșnică, Maestre Ludovic Bacs!