Exponatul lunii ianuarie la Muzeul Naţional al Banatului
Exponatul lunii ianuarie la Muzeul Național al Banatului este o brățară din bronz din secolele X-XI, cu motive zoomorfe stilizate. Descoperită accidental în 1980 lângă Timișoara, reflectă identitatea culturală și credințele unei comunități medievale.
Articol editat de Valentina Adam, 17 ianuarie 2025, 09:01
Obiectul este parte a unei necropole cu 32 de morminte. Oferă perspective asupra epocii marilor migrații și a transformărilor culturale.
“Secolele X-XI erau marcate de expediții și alianțe, de comunități aflate în căutarea unui echilibru între tradițiile străvechi și noile influențe sosite odată cu marile migrații. În acest context, podoabele nu erau simple ornamente, ci adevărate embleme ale identității”, transmit reprezentanţii Muzeului Naţional al Banatului.
Confecționată prin tehnica turnării în matriță și având un corp torsadat, brățara se remarcă prin capetele sale decorate cu motive zoomorfe stilizate.
“Aceste elemente nu erau doar ornamente, ci purtau o semnificație profundă. Sunt simboluri ale protecției sau poate chiar ale legăturii dintre purtător și lumea spirituală. În contextul istoric al expedițiilor maghiare și al consolidării regatului maghiar timpuriu, astfel de podoabe reflectau o identitate culturală aparte și credințe adânc înrădăcinate”.
Detalii suplimentare găsiți pe site-ul muzeului: mnab.ro