Rusia este dispusă să furnizeze Transnistriei gaze
Rusia, dispusă să furnizeze Transnistriei gaze pe care le-ar putea cumpăra de pe piețele spot europene
Articol editat de Casandra Silitra, 16 ianuarie 2025, 17:57
Joi, Rusia a anunțat că este dispusă să furnizeze gaze naturale regiunii separatiste Transnistria, aflată în estul Republicii Moldova. Aici, o criză energetică severă pune la grea încercare cei aproximativ 500.000 de locuitori. Livrările de gaze au fost sistate de Gazprom la 1 ianuarie, sub pretextul unei dispute financiare cu Chișinăul. Intreruperea a lăsat regiunea fără curent, încălzire și apă caldă.
Moscova intervine cu promisiuni vagi
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia este gata să ajute Transnistria. Acesta nu a oferit însă detalii despre modalitățile sau calendarul livrărilor. „Din punct de vedere logistic, partea moldoveană este cea care trebuie să ia măsuri pentru a garanta aprovizionarea cu gaze”, a precizat Peskov, subliniind lipsa unui acord din partea Chișinăului.
Între timp, liderul separatist Vadim Krasnoselski a căutat soluții la Moscova, avertizând că situația ar putea degenera într-o criză umanitară gravă. De asemenea, s-a discutat posibilitatea achiziționării gazelor de pe piețele europene prin intermediul societății Nord Gaz DC. Planul prevede livrarea a 3 milioane de metri cubi de gaz zilnic în primele patru luni ale anului 2025, cu un cost estimat de 164 milioane de dolari, bani ce ar urma să provină din bugetul Rusiei.
Complicații financiare și politice
Un nou contract-cadru a fost semnat marți între compania moldoveană Natural Gaz DS SRL și Tiraspoltransgaz, filiala locală a Gazprom. Documentul vine pe fondul audierii coproprietarului Natural Gaz DS, Arcadie Vicol, de către Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova, acesta fiind suspectat de activități în favoarea Rusiei. Natural Gaz DS a declarat că Transnistria va trebui să plătească gazele primite, un scenariu neobișnuit pentru regiune, care a beneficiat până acum de gaz rusesc gratuit.
Impactul asupra Moldovei și soluțiile alternative
Republica Moldova, care împreună cu Transnistria depindea de gazul rusesc, s-a adaptat importând energie electrică din România. Aceasta a evitat până acum întreruperi de curent, spre deosebire de Transnistria, unde criza energetică a forțat oprirea unor industrii.
Sursa: agerpres.ro