DSVSA Caraş-Severin: Amenzi de peste 130 de mii de lei, 11 kg de carne neutralizate şi o cofetărie închisă temporar
În ultimele zile ale anului 2024, precum şi în primele din 2025, inspectorii sanitar-veterinari au verificat peste 250 de unităţi înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor dintre care supermarketuri, carmangerii, restaurante, pensiuni, unităţi de fabricare a pastelor făinoase, brutării-patiserii, centru de colectare a laptelui şi de procesare a peştelui.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 8 ianuarie 2025, 14:00 / actualizat: 9 ianuarie 2025, 7:36
Potrivit directorului DSVSA Caraş-Severin, Pavel Borchescu, în urma controalelor efectuate au fost aplicate 42 de sancţiuni contravenţionale din care 16 amenzi în valoare de 131.600 lei şi 26 de avertismente.
„Pentru prevenirea apariției toxinfecțiilor alimentare, inspectorii din cadrul Direcție Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au verificat 257 de unități înregistrate sanitar-veterinar: carmangerii, măcelării, supermarket-uri, magazine alimentare, laboratoare de cofetărie-patiserie, restaurante, pizzerii, pensiuni, depozite alimentare, unități de fabricare paste făinoase, brutării, unități de comercializare produse congelate.
Au mai fost verificate trei unități autorizate sanitar-veterinar, fiind vorba despre o unitate de procesare carne și un centru de colectare lapte, dar şi o unitate de procesare pește.
În urma controalelor efectuate au fost aplicate 42 de sancțiuni contravenționale, din care 16 amenzi în valoare de 131.600 lei, pentru: depozitare și etichetare necorespunzătoare a produselor alimentare, neîntreținerea în condiții de igienă a spațiilor de lucru, nerespectarea frecvenței de recoltare a probelor în cadrul programului de autocontrol, manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitar-veterinare și 26 de avertismente pentru neîntreținerea spațiilor și a echipamentelor de lucru în condiții de igienă corespunzătoare, manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitar-veterinare, respectarea frecvenței de recoltare a probelor în cadrul programului de autocontrol„.
Peste 11 kilograme de carne cu modificări organoleptice au fost dirijate către o unitate de neutralizare, iar activitatea unei unităţi de patiserie-cofetărie a fost suspendată temporar, a mai subliniat medicul veterinar Pavel Borchescu.