Cacciucco
Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare insulă din Arhipelagul Toscanei și a treia ca mărime dintre insulele italiene. Insula Elba și alte insule din Arhipelagul Toscanei (Pianosa, Capraia, Montecristo, Giglio și Giannutri) sunt protejate în Parcul Național al Arhipelagului Toscanei.
Pe această insulă a fost exilat Napoleon între 4 mai 1814 și 1 martie 1815.
Cacciucco este o supă de pește despre care se crede că a fost inventată de pescari ca o modalitate de a folosi peștele care până la sfârșitul zilei nu a fost vândut. Din acest motiv, cea mai mare parte a peștelui folosit pentru preparare era ceea ce era considerat peștele săracului, iar cantitatea și alegerea depindeau în mare măsură de peștele din sezon.
Cea mai cunoscută rețetă este cea din Livorno, dar nu foarte diferită de varianta Elba. Oamenii din Livorno spun că ai nevoie de cel puțin 5 tipuri diferite de pește pentru a face un „cacciucco” bun, la fel ca numărul de „C-uri” care există în cuvântul în sine (de aceea ar trebui să fie numit întotdeauna „cacciucco” și niciodată „caciucco”).
Versiunea din Elba a „cacciucco” nu este la fel de bogată ca cea de la Livorno, care include și mai mulți pești. Nu o considerați niciodată doar o „ciorbă de pește” obișnuită, deoarece rețeta trebuie urmată în detaliu.
De exemplu caracatița trebuie gătită într-o tigaie separată împreună cu calamarul, iar midiile trebuie adăugate la sfârșit pentru că nu este nimic mai rău decât midii prea fiarte și fără gust.
Indiferent de tipul și cantitatea de pește pe care o alegeți, toate aromele diferite trebuie să se amestece împreună, astfel încât produsul final să aibă atât miros de mare, cât și să fie foarte, foarte gustos.
Articol editat de Radio Resita, 6 ianuarie 2025, 08:22 / actualizat: 8 ianuarie 2025, 8:25
Pentru stock-ul de pește sunt necesare:
– ulei de măsline
– o ceapă mică
– un morcov
– un baton de țelină
– un pahar de vin alb sec
– 4 sau 5 cuișoare
– două foi de dafin
– sare și ardei iute după gust.
Ingrediente pentru Cacciuco:
– 300 de gr de calmar
– 500 de gr de caracatiță
– un kg amestec de pește marin
– creveți, scoici și crabi mici
– o ceapă
– 6 căței de usturoi
– 4 frunze de salvie
– două pahare de vin alb sec
– piure de roșii
– pătrunjel tocat, sare, ardei iute și ulei de măsline extravirgin.
Pentru a face bulionul se pune ceapa, morcovul și țelina într-o oală și se prăjesc ușor în ulei până se înmoaie.
Apoi se adaugă și capetele și cozile peștilor care urmează să fie folosiți pentru supă. Turnați vin alb și aduceți la fiert, după care acoperiți cu apă rece. Adăugați sare, ardei iute, cuișoare și frunze de dafin și lăsați să fiarbă încet, aproximativ o jumătate de oră. Se strecoară printr-o sita fina și se lasă la răcit.
Pentru a face „Cacciucco” se taie calmarul și caracatița în bucăți mari, iar ceilalți pești în bucăți mici și se lasă deoparte.
Într-o altă oală prăjiți ușor ceapa, usturoiul, ardei iute și salvia, toate tocate mărunt.
Adăugați calamarul, caracatița și crustaceele și gătiți ușor până când caracatița capătă o culoare purpurie. Puneți restul de vin alb, aduceți la fierbere, apoi adăugați piureul de roșii. Acesta trebuie diluat în puțină apă fierbinte.
Se fierbe încet aproximativ 15 minute, adăugând bulionul. Se pun și celelalte vietăți marine, în funcție de cât durează să se gătească și abia apoi se adaugă scoicile. Se finisează după gust. Preparatul trebuie să aibă o aromă ușor picantă.
„Cacciucco” este gata când uleiul iese la suprafață.
Se servește cu pâine prăjită frecată cu usturoi și pătrunjel proaspăt tocat.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!
Daniel Funeriu
(wikipedia; infoelba.com)