Ascultă Radio România Reșița Live

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.
Dieta mediteraneană deține recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.

Pisto Manchego

Articol editat de Radio Resita, 28 decembrie 2024, 09:00 / actualizat: 29 decembrie 2024, 9:54

Pisto Manchego este un fel de mâncare de legume din bucătăria spaniolă simplu, ușor și sățios. În esență, felul de mâncare este o versiune a unei tocane de legume. Potrivit legendei, mâncarea  aparține țăranilor spanioli din regiunea La Mancha, de unde și numele de Pisto Manchego.
Puteti servi pisto-ul singur, cu felii de pâine proaspătă sau ca o garnitură sau ca un aperitiv cald sau rece. Sunt populare și combinațiile de pisto cu ouă prăjite, cartofi prăjiți, carne și pește. Felul de mâncare se dovedește foarte gustos, ușor și deloc dificil de preparat.

Se iau următoarele:
– câte 250 de gr de dovlecel și de vinete
– 500 de gr de roșii
– câte 150 de gr de ardei verde și roșu dulce
– 200 de gr de ceapă galbenă
– 4 căței de usturoi
– o ceașcă de ulei de măsline
– o linguriță de boia de ardei
– sare, zahăr, piper negru sau roșu măcinat, după gust
– o lingură de pastă de tomate, dacă este necesar.

Curățați și tăiați cățeii de usturoi în bucăți mici. Tăiați și legumele în cuburi mici sau medii.
Pentru a face felul de mâncare mai colorat, puteți adăuga dovlecel galben sau Zucchini și ceapă roșie în loc de ceapă galbenă.
Încinge-ți ulei de măsline într-o cratiță la foc mediu. Adăugați ceapa și usturoiul și amestecând ocazional, prăjiți timp de 7 sau 8 minute până când se înmoaie.
Se adaugă ardeiul gras tocat și se prajește încă 8 minute.
Puneți dovlecelul și bucățile de vinete. Amestecând din când în când, prăjiți încă 15 minute.
Puteți acoperi tigaia în acest moment dacă preferați să păstrați mai mult din sucul de legume și să aveți o tocană ceva mai puțin groasă.

La final, se adaugă roșiile tocate, boiaua măcinată, sare, zahăr și piper măcinat, după gust.
Dacă roșiile nu sunt prea coapte sau nu au un gust bogat, adăugați și o lingură de pastă de tomate.
Amestecând, prăjiți încă 15 minute. Gustați și dacă este necesar, mai presărați puțină sare și piper după gust.

Pentru a servi ca un fel de mâncare independent, Pisto Manchego poate fi completat cu ouă prăjite. În acest caz, cu 5 minute înainte de sfârșitul gătitului, faceți o adâncitură în amestecul de legume, turnați cu grijă oul, acoperiți tigaia cu un capac și gătiți încă 5 minute sau până la gradul dorit de pregătire a gălbenușului.
Bucurați-vă de ceea ce puneți pe masă. Poftă bună! 

Daniel Babun

Foto: www.foodover50.com

Etichete:
Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Biscuiți Bussola din Burano
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano
Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 decembrie 2024, 06:37

Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 21 decembrie 2024, 06:33

Akod

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Akod
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 20 decembrie 2024, 09:00

Pește gratinat mediteranean

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una...

Pește gratinat mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 19 decembrie 2024, 06:00

Tort sufleu cu piersici

Tortul este desertul central al multor evenimente festive. Pregătirea și decorarea unui tort este întotdeauna un subiect de preocupare specială a...

Tort sufleu cu piersici
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 18 decembrie 2024, 05:00

Rețetă Orientul Mijlociu- Arayes

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Rețetă Orientul Mijlociu- Arayes