Ascultă Radio România Reșița Live

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea peștele face minuni.
Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre.
Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești sau fructe de mare. Și beneficiile lor trec din generație în generație.

Lohikeito

Articol editat de Radio Resita, 27 decembrie 2024, 09:45 / actualizat: 29 decembrie 2024, 9:49

Lohikeito este o supă finlandeză cremoasă. Un preparat cald delicios, asezonat cu smântână, cu cele mai delicate bucăți de somon sau păstrăv. Destul de simplu de preparat, dar cu o aromă finlandeză.
Gustul Lohikeito este bogat, de pește, tandrețea plăcută este asigurată de smântână și untul din compoziție.

Se folosesc ingredientele:
– 300 de gr de somon, de păstrăv sau de orice pește roșu
– 4 cartofi
– 100 de gr de praz sau eșalotă
– 30 de gr de unt
– 300 de ml de smântână grasă
– 1200 de ml de apă
– o frunza de dafin
– sare, piper alb, piper negru, mărar proaspăt și puțin zahăr.

Puteți folosi la rețetă apă sau bulion de pește. Dacă ați cumpărat un pește întreg și mai aveți aripioare, oase sau un cap, atunci puteți face bulion de pește. Dar, dacă ați cumpărat file sau bucăți de pește roșu, atunci gătiți Lohikeito în apă. Felul de mâncare finit va avea un gust bogat, de pește, chiar dacă nu ați avut bulion de pește.
Pentru un gust delicat, este mai bine să cumpărați praz sau eșalotă.
Principalul lucru la smântână este să fie proaspătă și să nu se coaguleaze în Lohikeyto fierbinte.
Pentru condimente este nevoie de foi de dafin și un amestec de piper alb și negru.
Spălați prazul și tăiați partea albă în rondele subțiri.
Curățați cartofii, spălați-i și tăiați-i cuburi mici.
Adăugați untul într-o cratiță sau într-un ceaun și îl topiți la foc mediu. Adăugați prazul tocat și prăjiți-l timp de două minute, amestecând din când în când.
Presărați sare și piper, adăugați foaia de dafin și turnați apă rece. Puneți cuburile de cartofi în tigaie și gătiți la foc mediu, acoperit, până când devin fragezi.

Baza pentru Lohikeito este gătită conform rețetei finlandeze și treceți la următoarea etapă de preparare.
Spălați peștele, îndepărtați pielea și oasele și tăiați-l în bucăți mici, egale.
Sărați bucățile de pește roșu. Adăugați sare și zahăr, amestecați totul cu grijă. Peștele trebuie sărat puțin în timp ce cartofii fierb. Se spală și se usucă o jumătate de buchet de mărar proaspăt. Se toacă mărunt și se rezervă puțin mărar pentru servire. Puteți adăuga ceapă verde și pătrunjel dacă doriți, dar în această rețetă finlandeză se adaugă doar mărar.
Turnați smântâna în tigaie după ce cartofii sunt complet făcuți și aduceți la fierbere.
Adăugați peștele în tigaie, gătiți timp de două minute după ce lichidul fierbe. Este important să nu gătiți peștele roșu prea mult timp pentru a nu se usuca.

Treceți la următoarea etapă, cizelarea gustului.
Adăugați mărar proaspăt în oala cu Lohikeyto, fierbeți timp de 30 de secunde și opriți.
Se toarnă în boluri Lohikeito finlandez autentic și se presară în fiecare puțin mărar proaspăt.
Aceasta este una dintre cele mai delicioase supe de pește pe care le-am preparat și servit. Smântâna cu pește roșu este un duet cochet chiar și ca prim fel.
Încercați această rețetă simplă, dar delicioasă și spuneți-o și rudelor și prietenilor.
Bucurați-vă de ceea ce puneți pe masă. Poftă bună! 

Daniel Babun

Etichete:
Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Biscuiți Bussola din Burano
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano
Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 decembrie 2024, 06:37

Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 21 decembrie 2024, 06:33

Akod

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Akod
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 20 decembrie 2024, 09:00

Pește gratinat mediteranean

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una...

Pește gratinat mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 19 decembrie 2024, 06:00

Tort sufleu cu piersici

Tortul este desertul central al multor evenimente festive. Pregătirea și decorarea unui tort este întotdeauna un subiect de preocupare specială a...

Tort sufleu cu piersici
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 18 decembrie 2024, 05:00

Rețetă Orientul Mijlociu- Arayes

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Rețetă Orientul Mijlociu- Arayes