Prânzul de duminică: supă de conopidă cu bile de brânză, carne de vită Bourguignon și clătite de ciocolată cu kefir
A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se consolidează, în compania unei mâncăruri bune și a unui vin de calitate.
Articol editat de Radio Resita, 15 decembrie 2024, 06:08 / actualizat: 18 decembrie 2024, 10:22
Supă de conopidă cu bile de brânză este debutul mesei.
Se iau:
– un litru de bulion de legume sau de apă
– o conopida de un kg
– 500 de gr de cartofi
– o ceapă medie
– 100 de ml de smântână grasă
– 50 de gr de unt
– două foi de dafin
– două linguri de fulgi de migdale (opțional)
– ulei de măsline extravirgin, sare și piper negru proaspăt măcinat.
Pentru bilele de brânză se folosesc:
– o jumătate de cană de parmezan ras
– un sfert de cană de făină
– un ou
– 5 linguri de lapte
– o lingura de unt
– sare
– ulei vegetal pentru prăjire.
Se toarnă laptele într-o cratiță, se pune unt și se aduce la fierbere. Adăugați toată făina și sarea deodată și amestecați constant cu o lingură de lemn până când aluatul începe să se desprindă de pe părțile laterale ale cratiței. Transferați aluatul într-un bol și răciți-l. Adăugați oul și brânza și amestecați bine. Acoperiți vasul cu folie alimentară și dați la frigider pentru 30 de minute.
Lăsați bulionul de legume să se încălzească. Curățați cartofii și ceapa, pe care o tăiați în cuburi, iar cartofii în bucăți mici. Separați buchetele de conopidă.
Într-o cratiță mare se încălzesc două linguri de ulei de măsline și puțin unt, adăugați ceapa și cartofii și fierbeți, acoperit, 10 minute. În acest timp se amestecă regulat.
Turnați în bulionul fierbinte și se fierbe 10 minute. Adăugați conopida și foile de dafin și gătiți până conopida devine fragedă.
Scoateți frunzele de dafin din supă și pasați-o într-un blender până la omogenizare. Adăugați smântână, sare și piper.
Împărțiți aluatul în jumătate și rulați să fie ca un cilindru. Tăiați fiecare aluat în 20 de bucăți. Cu mâinile umede, rulați în 20 de bile mici pe care le așezați pe o masă înfăinată.
Se încălzește uleiul pentru prăjire într-o cratiță și se prăjesc în loturi până devin aurii și crocante. Așezați bilele finite pe prosoape de hârtie.
Opțional, prăjiți migdalele într-o tigaie uscată. Aduceți supa la fiert, dar nu o lăsați să clocotească. Se toarnă în farfurii. Pe supa se aseaza bile de brânză, se presară migdale și se stropște cu ulei de măsline.
Carne de vită Bourguignon (boeuf bourguignon), rețeta clasică este felul principal.
Boeuf Bourguignon este unul dintre cele mai cunoscute preparate din Franța.
Materiale de lucru:
– mușchi de vită- un kg
– piept de vită- 200 de gr
– bacon- 100 de gr
– roșii- 400 de gr
– morcovi- 3 sau 4 buicăți
– ciuperci Champignon proaspete- 200 de gr
– ceapă- 4 bucăți
– usturoi- 2 căței
– vin roșu sec- 750 de ml
– bulion de vită- 250 de ml
– unt- o lingură
– ulei vegetal- două linguri
– făină de grâu- o lingură cu vârf
– o foaie de dafin
– boabe de piper negru- 10 bucăți
– două fire de cimbru uscat, piper negru proaspăt măcinat și sare.
Tăiați carnea de vită în bucăți destul de mari, asezonați-o cu sare și piper și rulați-le prin făină. Prăjiți carnea într-o tigaie antiaderentă în ulei vegetal până se rumenește. Rezervați-o pe o farfurie.
Tăiați ceapa în rondele, iar acestea în jumătate. Morcovii se fac cuburi și usturoiul se toacă. Tăiați roșiile în felii. Puneti ceapa, morcovii și usturoiul în tigaia în care a fost rumenită carnea.
Prăjiți legumele și amestecați constant timp de 5 minute. Adăugați roșiile și gătiți încă 5 minute. Se toarnă jumătate din vin și se fierbe timp de 5 minute.
Se toarnă un pahar de bulion de vită și restul de vin în tigaia cu legume și se aduce la fierbere. Puneți bucățile de carne înapoi în tigaie. Într-o pungă de in adăugați, firele de cimbru, boabele de piper și foile de dafin. Așezați-o în preparat, acoperiți tava cu un capac și puneți la cuptorul preîncălzit la 160 de grade Celsius timp de aproximativ două ore și jumătate.
În timp ce carnea se gătește la cuptor, pregătiți un dressing din ciuperci, ceapă și bacon.
Tăiați pieptul de vită în fâșii subțiri. Turnați puțin ulei vegetal într-o tigaie și prăjiți bucățile până devin crocante. Dacă pieptul este gras, atunci nu trebuie să adăugați ulei. Scoateți-le într-o farfurie cu o lingură cu fantă.
Adaugati untul în grasimea de la piept, puneți ceapa întreagă și ciupercile. Se prăjește timp de 7 minute, amestecând regulat, până se rumenesc. Asezonați cu sare.
Luați tava cu carne din cuptor. Scoateți sacul cu condimente din sos. Adăugați în tigaie bucățile crocante, ceapa și ciupercile. Se amestecă și se fierbe la foc mic încă 10 minute. se servește cu piure de cartofi.
Ne îndulcim cu clătitele de ciocolată cu kefir. Acestea sunt un fel de desert pentru gurmanzii adevărați.
Se folosește la preparat:
– 200 de gr de făină
– 3 ouă
– 400 de ml de kefir
– 3 linguri de cacao pudră
– o lingură bună de unt
– o lingură cu vârf și încă o jumătate de zahăr
– o linguriță de zahăr vanilat
– jumătate de linguriță de praf de copt pentru aluat
– tot atâta sare fină.
Țineți pentru o oră kefirul și ouăle la temperatura bucătăriei. În acest timp, alimentele se vor încălzi la temperatura camerei. Topiți untul într-o cratiță mică și răciți-l puțin.
Spargeți ouăle într-un castron mare, adăugați zahăr tos și zahăr vanilat, puțină sare și amestecați cu un mixer.
Nu este necesar să bateți ouăle până când se formează o spumă groasă. Se toarnă kefir și se amestecă din nou.
Cerneți făina, pudra de cacao și praful de copt. Se amestecă cu ingrediente lichide, se toarnă jumătate din unt și se amestecă cu mixerul până se omogenizează.
Încingeți o tigaie la foc mare timp de două minute. Setați focul la mediu-mare și ungeți fundul tigăii cu ulei. Se toarnă o porție din aluat și se întinde pe fund, înclinând tavă în diferite direcții ca să se acopere uniform.
Coaceți clătitele. Marginile ar trebui să devină maro, iar suprafața să fie mată. Separați cu grijă marginile clătitei de părțile laterale ale cratiței și întoarceți-o pe cealaltă parte. Dacă știți și sunt sigur de asta, aruncați clătita în sus pentru a se întoarce pe cealaltă parte. Coaceți clătita pentru încă 40-50 de secunde.
Puneți clătitele terminate pe o farfurie. Ungeți fiecare clătită fierbinte cu untul rămas pentru a preveni uscarea lor. Aveți grijă deosebită să ungeți marginile clătitelor.
Serviți clătitele de ciocolată cu o lingură de înghețată cremoasă și fructe de pădure.
Bucurați-vă de prânzul de duminică alături de cine-l serviți!
Daniel Babun