Orez sicilian de conopidă
Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.
Articol editat de Radio Resita, 14 decembrie 2024, 06:03 / actualizat: 18 decembrie 2024, 10:07
Dieta mediteraneană deține recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.
Meritul constă în capacitatea sa, acum recunoscută în mod unic, de a promova longevitatea și de a preveni o serie de boli cronice netransmisibile, în special de a reduce riscul de boli cardiovasculare și de diabet zaharat.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară.
Rețetele mediteraneene includ alimente vibrante care sunt bogate în legume, fructe, leguminoase, proteine slabe și grăsimi sănătoase, adică uleiul de măsline. Se pune accent pe ingredientele pe bază de plante, iar aceste mâncăruri ușoare și sănătoase vă vor face să vă simțiți foarte bine.
Marea majoritate a preparatelor mediteraneene sunt sau au fost inspirate de mâncăruri italiene. Există multe rețete pe care astăzi le considerăm tradiționale și care s-au născut în urma lipsei sau înlocuirii ingredientelor. Pentru mine, gătitul este libertate: libertatea de a încerca noi arome, libertatea de a asambla ingrediente contrastante, chiar libertatea de a greși și de a încerca din nou.
Orez sicilian de conopidă
Acest pilaf pufos cu stafide este pentru prima dată când am mâncat. Conopida este măcinată într-un blender până se obțin boabe fine și apoi se adaugă în pilaf în loc de orez. Acest lucru face o garnitură bogată în fibre, care este ideală pentru pui, somon și porc.
Ingredientele rețetei:
– o conopidă mare
– un sfert de lingură de stafide aurii
– un sfert de lingură de ulei de măsline
– o ceapă medie, tocată mărunt
– treisfert de lingură ded migdale sau fistic decojit
– două linguri de capere, scurse
– 2 căței mici de usturoi, feliați subțire
– coaja de la o jumătate de lămâie
– un sfert de lingură de fulgi de ardei roșu
– frunze de pătrunjel proaspăt, tocate mărunt
Înmuiați stafidele în apă caldă pentru a se hidrata, aproximativ 15 minute. Scurgeți și puneți-le deoparte. Între timp, tăiați bucățelele de conopidă, dar fără tulpină. În trei reprize, pasați bucățelele într-un robot de bucătărie când textura este similară cu cuscusul.
Încinge-ți ulei de măsline într-o tigaie mare la foc mediu-mare. Adăugați ceapă și amestecați pentru a-o acoperi cu ulei. Continuați să gătiți ceapa, amestecând des, până când marginile sunt maro auriu și ceapa este moale, aproximativ 6 minute.
Adăugați migdalele, stafidele, caperele, usturoiul, coaja de lămâie și fulgii de ardei roșu și continuați să gătiți, amestecând, până când migdalele devin aurii, aproximativ 4-5 minute. Adăugați conopida în tigaie și amestecați pentru a se distribui ingredientele uniform. Presărați sare și continuați să gătiți, amestecând des, până când conopida se înmoaie, între 3 și 5 minute. Puneți conopida într-un bol mare de servire, stropiți cu pătrunjel și sare după gust. Serviți orezul de conopidă cu legume calde.
Bucurați-vă de ceea ce puneți pe masă. Poftă bună!
Daniel Babun