DSVSA: Sacrificarea suinelor din gospodării se face cu respectarea unor reguli bine stabilite
Decembrie este cunoscut pentru sacrificarea suinelor, doar că acest lucru se face cu respectarea unor reguli, bine stabilite de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 10 decembrie 2024, 15:09 / actualizat: 10 decembrie 2024, 17:07
Tradiţia sacrificării porcului în gospodărie este unul dintre cele mai vechi obiceiuri păstrate la noi în ţară. În apropierea sărbătorilor de iarnă, românii taie porcul pentru diferite preparate specifice, dar potrivit medicilor veterinari analiza cărnii este obligatorie.
Directorul DSVSA Caraş-Severin, Pavel Borchescu pentru Radio Reşiţa:
„Este obligatoriu ca după sacrificarea porcinelor să fie efectuat examenul trichenloscopic al cărnii, întrucât riscul de îmbolnăvire cu tichinela spiralis la oamenii este foarte mare„.
În Reşiţa şi în oraşele din Caraş-Severin, este câte un cabinet veterinar la care cetăţenii care sacrifică porcul din gospodărie pot efectua analiza cărnii, iar în zonele rurale sunt puncte de lucru ale cabinetelor veterinare concesionare.
Am stat de vorbă cu câţiva dintre cetăţenii care au venit să facă analiza trichineloscopică înainte să se apuce de pregătit produsele de carmangerie:
„E o măsură de precauție care ne ajută să nu îmbolnăvim familia. De la revoluție încoace, în fiecare an fac analiza, înainte însă nu făceam, dar nu am avut niciodată nicio surpriză„.
„Este o măsură foarte bună pentru sănătatea omului. Recomand cetățenilor care taie porcul să vină să facă toți analiza„.
Medicul veterinar Pavel Borchescu reaminteşte cetăţenilor care sacrifică porcul în gospodărie de unde ar fi bine să extragă proba pentru analiza de laborator a cărnii:
„Proba trebuie să fie recoltată din pilierii diafragmatici, dar examenul trichineloscopic poate fi efectuat și din mușchii intercostali, din mușchii maseteri, mușchii limbii sau mușchii cefei„.
Directorul DSVSA Caraş-Severin recomandă cetăţenilor că, produsele rezultate din porcul sacrificat în gospodărie este doar pentru consumul propriu, iar comercializarea către terţe persoane este strict interzisă.