Amenzi de 67.000 de lei de la ITM Caraş-Severin
Pe parcursul lunii noiembrie au fost aplicate amenzi de 67.000 de lei de la ITM Caraş-Severin.
Articol editat de Oana Nicolae, 5 decembrie 2024, 20:11
În noiembrie 2024, inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă din Caraș Severin au desfășurat 243 controale. Dintre acestea, 149 în domeniul relațiilor de muncă și 94 în domeniul securității și sănătății în muncă. Au fost 231 măsuri obligatorii de remediere a deficiențelor constatate. Au fost aplicate şi sancțiuni contravenționale în cuantum total de 67.000 lei.
Principalele deficienţe identificate:
– primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, neîntocmirea adeverinței care atestă activitatea prestată la angajator la solicitarea scrisă a salariatului, nerespectarea acordării repausului săptămânal de 48 de ore consecutive (de regulă sâmbăta și duminica), neinițierea negocierii colective în vederea încheierii contractului colectiv de muncă, lipsă regulament intern, la locul de muncă organizat al angajatorului nu sunt păstrate copiile contractelor individuale de muncă pentru toți salariații, întocmirea defectuoasă a foilor colective de prezenţă;
– nu sunt păstrate în permanență libere căile de acces, nu este întocmit planul propriu de securitate și sănătate al șantierului, nu se asigură existența unui punct de prim ajutor, nu s-a realizat semnalizarea riscurilor din șantier, lucrările de anvelopare a unei clădiri se efectuau de pe schelă fără balustradă de protecție, podine și plasă de protecție, nu se respectă periodicitatea verificării PRAM a instalației electrice, echipamentele tehnice sunt utilizate fără dispozitive de protecție, echipamentul individual de protecție nu se folosește de către lucrător deși a fost acordat de către angajator, etc.
La un agent economic a fost identificată o persoană care presta muncă nedeclarată neavând transmise elementele contractului individual de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității.
Angajatorul sancționat pentru muncă nedeclarată activează în domeniul de activitate construcții.
Au fost comunicate de către angajatori 8 evenimente. Acestea au avut ca urmări 8 cazuri de incapacitate temporară de muncă. La finalizarea cercetărilor se va stabili dacă intră în categoria accidentelor de muncă sau în afara muncii.
Sursă: ITM Caraş-Severin