26 de răniţi în Georgia după ciocnirile de luni seară
26 de răniţi în Georgia după ciocnirile de luni seară, 2 decembrie 2024. Majoritatea sunt manifestanţi.
Articol editat de Oana Nicolae, 3 decembrie 2024, 13:07
Ambulanţele „au transportat 26 de persoane spre infrastructuri medicale”. 23 sunt manifestanţi şi 3 poliţişti, a precizat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.
Luni, mii de manifestanţi s-au adunat din nou la Tbilisi, capitala georgiană, pentru a cincea zi a unei mobilizări de amploare împotriva politicii guvernului, acuzat de derivă autoritară şi de simpatii proruse.
Poliţia a folosit tunuri de apă puternice şi gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea. Oamenii au răspuns lansând focuri de artificii spre agenţii de securitate.
Unii manifestanţi s-au refugiat într-o biserică din piaţa centrală pentru a scăpa de poliţişti. Acelaşi scenariu s-a repetat în timpul manifestaţiilor precedente.
Mai multe zeci de manifestanţi, jurnalişti şi poliţişti au fost răniţi în timpul ciocnirilor care au avut loc la aceste manifestaţii. Cifra exactă nu a fost însă, stabilită.
Protestele sunt un răspuns la suspendarea până în 2028 de către Partidul Visul Georgian, la putere din 2012, a negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană – obiectiv înscris în Constituţia acestei foste republici sovietice.
Proteste zilnice în Georgia
Mii de oameni se adună zilnic în capitala Tbilisi şi în oraşe din Georgia după ce prim-ministrul Irakli Kobakhidze a anunţat decizia, în contextul unei crize postelectorale, preşedinta Salome Zurabişvili şi jurişti punând sub semnul întrebării legitimitatea parlamentului şi a guvernului nou ales.
Prim-ministrul georgian, Irakli Kobahidze, a anunţat joi că ţara sa îngheaţă începerea negocierilor vizând aderarea la Uniunea Europeană. Decizia a fost luată până în 2028.
„Noi am luat decizia de a nu pune deschiderea negocierilor de aderare pe agendă înainte de 2028„, a declarat Kobahidze într-o conferinţă de presă.
El a mai spus că, tot până în 2028, guvernul georgian „renunţă la toate ajutoarele de la Uniunea Europeană”.
Anunţul de la Tbilisi intervine după ce Parlamentul European a aprobat joi o rezoluţie prin care respinge rezultatele alegerilor parlamentare din Georgia din octombrie. Parlamentul European cere organizarea unui nou scrutin, aşa cum o face şi opoziţia georgiană.
Irakli Kobahidze a fost confirmat joi în funcţia de prim-ministru într-o şedinţă a parlamentului, la care au participat doar deputaţii proguvernamentali. Asta, în condiţiile în care opoziţia, care a obţinut 61 de mandate, boicotează lucrările legislativului.
Poliţia din Georgia a folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor. Mii de oameni s-au adunat în capitala Tbilisi şi în oraşe din ţară. Poliţia georgiană a folosit vineri gaze la Georgia, ţară sud-caucaziană cu 3,7 milioane de locuitori, are înscris în Constituţie obiectivul aderării la UE. Însă, relaţiile cu Bruxellesul s-au deteriorat grav în ultimele luni. UE a declarat deja că cererea de aderare a Georgiei, stat candidaţ este îngheţată.
Sursă: Agerpres