Titlurile naționale în luptele românești s-au împărțit din nou la Reșița
Cu aceșt prilej, Federația Română de Lupte a acordat o serie de distincții.
Articol editat de Cristina Corocan, 2 decembrie 2024, 16:26
În municipiul de pe Bârzava este deja o tradiție organizarea Campionatului Național individual de seniori, iar din acest an se organizează și Campionatul Național pe echipe.
Cea mai importantă competiție a luptătorilor români din acest an s-a desfășurat în sala polivalentă din oraș, unde s-au confruntat cei mai buni peste 200 de sportivi din toată țara. Au fost prezenți medaliați europeni, mondiali și participanți la Jocurile Olimpice.
Cu aceșt prilej, Federația Română de Lupte a acordat o serie de distincții. În semn de apreciere pentru susținerea luptelor românești, au primit pachete de excelență: Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Adrian Dacica, membru în biroul federal al FRL, Marius Ișvan, primar al comunei Zorlențu Mare, Liliana Dacica, conferențiar universitar doctor la Universitatea Babeș-Boyai Reșița și Rusalin Fâc, director al Clubului Sportiv Municipal Reșița.
”Federația Română de Lupte mi-a făcut o mare surpriză, nu mă așteptam, mi-a oferit o plachetă de excelență pentru rezultatele pe care le-am avut de-a lungul timpului și pentru faptul că mereu se organizează în Reșița cea mai importantă competiție națională. De asemenea, au fost premiați Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean, care a fost alături de noi oferindu-ne Sala Polivalentă, un om care iubește foarte mult sportul și primarul din Zorlențu Mare, Isfan Marius, care a reușit să acceseze niște fonduri și să facă o sală de sport, dându-i numele Alinei Vuc. De asemenea, Estera Dobre s-a retras din activitate exact aici, la Reșița, în Banat. Estera Dobre este născută în Banat, este de la Jimbolia și mă bucur că este una din primele sportive pe care le-am avut la lotul național, când lotul de fete era la Reșița, o sportivă multiplă medaliată la campioatele europene, multiplă campioană națională, o fată deosebită. I-a venit timpul să retragă. Îi doresc mult succes în noua activitate pe care o avea, cea de antrenoare. La această ediție sunt prezenți aproximativ 200-220 de participanți din toată România. Sunt cei mai valoroși sportivi din România, componenți ai loturilor olimpice, ai loturilor naționale de lupte libere, lupte greco-romane și lupte feminine. În urma acestei competiții, antrenorii loturilor naționale își vor definitiva componența acestora”, a spus antrenorul emerit Adrian Dacica, membru al biroului federal al FRL.
”În primul rând, vreau să le mulțumesc pentru că au ales Sala Polivalentă de la Reșița pentru desfășurarea acestei competiții aici, la noi, în capitala Banatului Montan. Sigur că le mulțumesc și sunt emoționat pentru distincția primită astăzi, această diplomă mă onorează. N-am făcut nici lupte, nici judo în tinerețe, dar sunt un iubitor al sportului și mi-aș dori ca această această diplomă să fie o încurajare pentru sportul cărășan. Mi-aș dori ca toți tinerii din județul Caraș-Severin să practice un sport în această perioadă în care poate că sunt mai mult ocupați cu telefoanele mobile, cu rețelele de socializare. Ii îndemn să facă sport indiferent de sport, fie că e vorba de fotbal, baschet, handbal, sporturi de echipă sau sporturi individuale: judo, lupte libere, lupte greco-romane. Cred că pentru o dezvoltare armonioasă, pentru sănătatea copiilor noștri este indicat să facă un sport și mă bucur că o astfel de competiție organizată la noi poate constitui un bun prilej pentru copiii noștri pentru a se îndrepta către un sport pe care să-l practice în viitor”, a afirmat președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu.
”Ne simțim ca acasă de fiecare dată când revenim la Reșița. Avem sportivi de top în loturile naționale, care vin din marea familie a luptelor din Reșița. Îl avem pe Adrian Dacica, un sprijin foarte mare aici, pe plan local și nu numai. Și cu această ocazie îi mulțumesc atât dumnealui cât și tuturor celor implicați pe plan local. Am oferit plachete de excelență pentru oamenii care au contribuit la organizarea acestei competiții: președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, Adrian Dacica, Marius Ișfan, care a accesat fonduri pentru amenajarea unei săli de sport căreia i-a dat numele Alinei Vuc, cea mai titrată luptătoare a României de până acum, cu 14 medalii la campionatele mondiale și europene, participată la două ediții ale Jocurilor Olimpice. Sunt bucuros că am putut să ofer asemenea distincții unor oameni care ne sprijină și au făcut ceva pentru sportul nostru”, a afirmat Răzvan Pîrcălabu, președintele Federației Române de Lupte.
Între sportivii medaliați cu aur la Campionatele Naționale de Lupte de la Reșița s-a aflat și Alina Vuc, cea mai titrată luptătoare a României și mândria școlii reșițene de profil. Sportiva legitimată la Steaua București, a câștigat fără emoții un nou titlu național și este fericită că a putut performa în fața reșițenilor.
”Participarea la Campionatul Național de la Reșița este întotdeauna o plăcere pentru mine, cu atât mai mult că de data vin după o pauză de nouă luni după o accidentare la genunchi. Ultimul concurs național l-am avut anul trecut la Reșița și am reînceput activitatea tot aici, și mă bucur că s-a întâmplat asta. Sunt bine acum și asta îmi dă speranța că totul se va termina cu bine. 2024 a fost un an foarte greu, ținând cont că m-am accidentat în februarie, cu o lună înainte de calificările la Jocurile Olimpice. Îmi doream foarte mult să particip la cea de-a 3-a ediție a Jocurilor Olimpice din cariera mea, dar din păcate acest lucru nu s-a putut întâmpla. Cu toate astea mă bucur că mi-am revenit foarte bine și că sunt din nou pe salteaua de lupte, să fac ce știu mai bine și ce iubesc. Pentru anul viitor îmi doresc să fiu sănătoasă, să pot continua pregătirea și să mă clasez cât mai bine la Campionatul European de la anul din aprilie”, a afirmat Alina Vuc.
Cu prilejul acestei ediții a Campionatelor Naționale de Lupte, desfășurat în Sala Polivalentă din Reșița, consemnăm și retragerea din activitatea sportivă a bănățencei Estera Dobre, de șase ori vicecampioana europeană și participantă la Jocurile Olimpice.
” Era și timpul, având în vedere vârsta de 38 de ani, e Olt Nine Eu mai activez, mai fac în sală, da, am renunțat. M-am apucat de lupte în perioada adolescenței, deoarece aveam probleme de greutate. Mi-am văzut un vis împlinit în momentul în care m-am calificat la Jocurile Olimpice și cel mai marcant a fost debutul, cu medalie de argint în 2007, când am intrat prima dată în finală. Din păcate, de-a lungul timpului, n-am reușit să sar mai sus de locul doi. Dar, probabil că frustrarea asta mă va motiva să mă dezvolt pentru pe partea de antrenorat”, a spus Estera Dobre.
La Campionatul Național Individual de Lupte Seniori 2024, sportivi reșițeni au reușit să cucerească 4 medalii: două de aur prin: Tania Adam și Filip Marin, una de argint prin Adam Babaioana și una d ebronz prin Andrei Franț. Cristian Orbu, Emanuel Mașniță și Bogdan Țicheriu au încheiat competiția pe locul cinci.
În cadrul Campionatului Național pe echipe Clubul Sportiv Școlar Reșița a obținut medalia de bronz la feminin, iar Clubul Sportiv Municipal Reșița și-a adjudecat bronzul la lupte libere. De pregătirea acestora se ocupă antrenorii: emerit Adrian Dacica, Andrei Franț și Florin Dința.