ANCOM cere suspendarea TikTok în România
ANCOM cere suspendarea TikTok în România, începând de joi, 28 noiembrie 2024, până vor fi făcute verificări cu privire la suspiciunile de manipulare a alegerilor prezidențiale, cu ajutorul algoritmului platformei.
Articol editat de Oana Nicolae, 27 noiembrie 2024, 20:07
Pavel Popescu, secretar de stat și vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, anunță că va cere ca platforma TikTok să fie suspendată pe tot teritoriul țării.
ANCOM cere suspendarea TikTok în România
“Cer, începând de mâine, 28.11.2024, SUSPENDAREA platformei TikTok pe teritoriul României, până la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral din data de 24.11.2024 (turul I, prezidențiale). Voi da curs procedurilor oficiale în acest sens. Cer această suspendare, evident, doar în baza unor dovezi cu privire la manipularea procesului electoral de catre platformă”, a scris oficialul pe Facebook.
ANCOM precizase ieri că a trimis mai multe notificări către TikTok. Acestea au vizat conținutul distribuit ilegal, în contextul alegerilor prezidențiale din România. Cu toate acestea, platforma nu a luat nicio măsură. Și DNSC a anunțat că a cerut încă din 2023 ca instituțiile publice să interzică aplicația TikTok. Cererea a fost făcută tot din cauza riscurilor semnificative de securitate cibernetică și manipulare a datelor.
TikTok este platforma pe care candidatul la prezidențiale Călin Georgescu s-a promovat cel mai mult în ultimele luni.
În paralel, vicepreședintele CNA, Valentin Jucan, cere demisia ministrului Bogdan Ivan de la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Acesta a fost pe data de 3 octombrie la sediul TikTok de la Dublin.
Totodată, Consiliul Naţional al Audiovizualului a cerut, marţi, 26 noiembrie 2024 Comisiei Europene să iniţieze o investigaţie oficială a reţelei de socializare TikTok privind riscurile democratice legate de activitatea sa în România şi a conţinutului electoral difuzat în timpul campaniei electorale, după cum a transmis Valentin Jucan, vicepreşedinte al CNA.
Creşterea semnificativă în preferinţele electorale a candidatului Călin Georgescu, de la 2% la 22%, bazată pe campanii desfăşurate pe platformă, „a ridicat suspiciuni de manipulare a opiniei publice printr-o utilizare inadecvată a platformei Tik Tok şi lipsa transparenţei în gestionarea conţinutului politic”, conform unui raport realizat de Expert Forum. Acesta indică faptul că multe materiale distribuite pe TikTok nu au fost marcate ca fiind de natură electorală. Utilizatorii au fost astfel expuşi la conţinut al cărui scop sau origine nu sunt clare.
Foto: Foto: Radio România Actualități / Arhiva Agerpres