CIRCUIT 89 – Concurs de tip „treasure hunt”, cu premii, pentru liceeni timișoreni, despre Revoluția din Decembrie 1989
Timișoara, orașul care a aprins flacăra libertății în Decembrie 1989, rămâne un simbol al curajului și al dorinței de schimbare. Pentru a păstra vie memoria acelor zile istorice, Primăria Municipiului Timișoara, prin Casa de Cultură a Municipiului, organizează „Circuit 89” – un concurs dedicat elevilor de liceu, menit să le reamintească importanța sacrificiilor făcute pentru libertate. Participanții vor retrăi traseul Revoluției, rezolvând misiuni în locații emblematice, precum Piața Maria, Catedrala sau Opera Națională, pentru a înțelege și celebra istoria orașului lor.
Articol editat de Valentina Adam, 27 noiembrie 2024, 10:33
Timișoara 1989 a schimbat mersul istoriei. A oprit timpul în loc. De aceea, România nu are voie să uite. Suntem datori să lăsăm în urma noastră grija de a duce mai departe memoria lui Decembrie. De a o lăsa moștenire copiilor noștri.
Astfel, pentru a-i apropia pe tineri de Timișoara lui Decembrie ’89, am creat concursul CIRCUIT 89, în care 12 echipe, de la diferite licee din oraș, aleargă să ajungă primele, după ce rezolvă misiuni în punctele de foc ale Revoluției: Piața Maria, Catedrală, Consiliul Județean, Opera Națională Română, Piața Libertății, Primărie.
Prima ediție a concursului a avut loc în 2023, când Premiul I a fost câștigat de echipa Liceului Teoretic „Nikolaus Lenau”.
Înscrierile se fac în perioada 2-9 decembrie, cursa va avea loc pe 18 decembrie, iar premierea câștigătorilor – miercuri, 18 decembrie, la ora 17:00, pe scena din Piața Victoriei (Târgul de Crăciun). Regulamentul concursului poate fi consultat pe site-ul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara (www.casadeculturatm.ro), de unde pot fi descărcate șifișa de înscriere, acordul profesorului însoțitor și acordul GDPR.
REGULAMENT CIRCUIT 89
PREAMBUL
Concursul „Circuit 89” are ca scop descoperirea și cunoașterea istoriei locale legate de Revoluția din 1989 și se adresează elevilor din claseleIX-XII.
Circuitul se va desfășura în data de 18 decembrie, în intervalul orar 10:00-16:00.
Organizator:Primăria Municipiului Timișoara, prin Casa de Cultură a Municipiului Timișoara
Parteneri:Asociația Geotim, UVT, Asociația A.L.T.A.R.-1989, TVR Timișoara
CALENDAR CONCURS
2-9 decembrie 2024
Înscrierea, prin trimiterea, pe adresa de mail ioana.cioata@ccmt.ro, a următoarelor acte:
- fișa de înscriere, completată
- acordul profesorului însoțitorde a acompania echipa de elevi
- acordul GDPR
10 decembrie 2024
Publicarea echipelor care vor intra în concurs
Pe pagina de Facebook a Casei de Cultură a Municipiului Timișoara
(https://www.facebook.com/casadeculturaamunicipiuluitimisoara/)
11 decembrie 2024
- Achitarea,la biroul de Contabilitate al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, a taxei de participare de 60 lei per echipă.
- Program: între orele 10:00-16:00; chitanța, care va fi eliberată pe numele profesorului coordonator, va conține CNP-ul acestuia și va preciza numele liceului. Echipele care nu achită taxa de participare vor fi eliminate și înlocuite cu următoarele echipe înscrise în concurs.
16 decembrie 2024, ora 14:00, Sala Lira, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara
Întâlnire cu toate echipele participante și cu voluntarii implicați în proiect, pentru asigurarea unei bune desfășurări a concursului.
18 decembrie 2024
- ora 9:00, Casa de Cultură (str. Miron Costin nr.2) – primirea kit-ului de concurs, semnarea documentelor
- ora 10:00, Piața Maria – start concurs
- ora 17:00, Piața Victoriei (scenă) – premierea câștigătorilor
ÎNSCRIERI
Numărul maxim de echipe participante la concurs este de 12. Pentru ca toate liceele timișorene să poată fi reprezentate în concurs, NU SUNT ACCEPTATE mai mult de două echipe de la aceeași școală.
În cazul în care de la un liceu sunt înscrise mai mult de două echipe, vor fi luate în considerare primele două mailuri trimise.
Totuși, dacă, respectând acest principiu, nu este întrunit numărul de 12 echipe participante, vor fi considerate înscrise următoarele echipe, în ordine cronologică, chiar dacă se depășește numărul limită de două echipe per liceu.
Notă: În maxim 24 de ore de la trimiterea mailului de înscriere, fiecare echipă va primi confirmarea înregistrării solicitării de participare, care va preciza numărul de înregistrare, precum și ora la care înscrierea a ajuns în inboxul Casei de Cultură.
În cazul în care o echipă nu primește confirmarea de înregistrare, căpitanul de echipă va verifica telefonic (Ioana Cioată, 0256-498214 de luni până vineri, între orele 9:00-16:00) primirea mailului de către organizator.
Nicio înscriere nu este valabilă dacă nu este confirmatăpe mail.
ECHIPE
Fiecare echipă este formată din 3 membri (2 elevi și 1 cadru didactic de la aceeași școală) și va fi permanent însoțită de un voluntar, pus la dispoziție de către organizator.
Doar cei 2 elevi au rolul de concurenți. Ei trebuie să parcurgă circuitul propus de organizatori, să rezolve misiunile, respectând regulamentul.
Profesorul însoțitor are rolul de a veghea siguranța elevilor pe tot parcursul traseului. Acesta NU are voie să se implice la rezolvarea misiunilor propuse de organizatori.
Voluntarul are rolul de a supraveghea buna desfășurare a concursului și respectarea regulamentului. Acesta NU are voie să se implice la rezolvarea misiunilor propuse de organizatori.
ALTE REGULI CONCURS
- Parcurgerea etapelor se va face exclusiv pe jos. Este interzisă parcurgerea traseelor cu mașina personală, taxi, Uber, mijloace de transport în comun, trotinetă, bicicletă etc.
- Este interzisă folosirea tehnologiei (telefon, tabletă, laptop,smartwatchetc.) pentru parcurgerea traseelor sau pentru rezolvarea cerințelor din cadrul probelor, cu excepția celor care necesită telefon și doar pentru soluționarea cerinței primite. DOAR în acest caz, telefonul va fi cerut de la un trecător, NU de la profesorul însoțitor sau voluntar.
- Participanții fiecărei echipe (elevii concurenți, cadrul didactic și voluntarul) trebuie să rămână mereu împreună, atât în timpul parcurgerii traseelor, cât și în timpul soluționării misiunilor.
- Participanții trebuie să urmeze indicațiile organizatorilor și/sau voluntarilor însoțitori.
- Nu este permisă colaborarea între echipe.
- Echipele care nu parcurg toate probele sunt descalificate.
- Înlocuirea cadrului didactic, după ce echipele au fost selectate pentru a participa în concurs, se va face DOAR prin recompletarea acordul profesorului însoțitor și trimiterea acestuia pe mail, la adresa ioana.cioata@ccmt.ro. Noul cadru didactic trebuie să fie de la același liceu cu elevii concurenți.
- Înlocuirea oricărui elev participant, după ce echipele au fost selectate pentru a participa în concurs, se face DOAR prin recompletarea fișei de înscriere și trimiterea acesteia pe mail, la adresa ioana.cioata@ccmt.ro. Noul elev trebuie să fie de la același liceu cu elevul înlocuit.
- Renunțarea unuia dintre participanți, fără a găsi un înlocuitor de la același liceu, duce la eliminarea întregii echipe și preluarea următoarei de pe lista de așteptare.
- Este interzisă aducerea de acasă a obiectelor care ar putea ajuta echipele în parcurgerea probelor concursului (hartă, compas, calculator etc.).
- Participanții trebuie să aibă un comportament adecvat, să se respecte reciproc și să dea dovadă de fairplay pe parcursul desfășurării concursului, atât cu colegii participanți, cât și cu voluntarii, profesorii însoțitori, organizatorii, partenerii, persoanele angajate în instituțiile în care se desfășoară probele sau cele cooptate pe traseu pentru a ajuta la soluționarea probelor. Este interzisă aducerea de injurii, comentarii neadecvate sau comportament violent la adresa persoanelor care refuză cererea participanților, care provoacă sau interacționează mai agresiv cu concurenții. Orice nerespectare a acestui punct din regulament duce la descalificarea imediată a echipei concurente.
- Orice nerespectare a regulamentului duce la penalizarea echipei din concurs cu minute de așteptare sau chiar cu descalificarea echipei, în funcție de gravitatea abaterii.
STAȚII ȘI LOCAȚII
- Piața Sf. Maria
- Catedrala
- Consiliul Județean Timiș
- Primăria Municipiului Timișoara
- Piața Victoriei
- Piața Libertății
- Librăriile din zona centrală
- Palatul Culturii
- Alte magazine sau locații
PREMIILE ȘI PREMIEREA CONCURSULUI CIRCUIT 89
Premierea câștigătorilor se va face miercuri, 18 decembrie, la ora 17:00, pe scena din Piața Victoriei (Târgul de Crăciun).
Se declară câștigătoare primele trei echipe ce ajung la ultima locație din concurs și care au îndeplinit corect toate misiunile propuse de organizatori, fără încălcarea regulamentului.
Premiile se acordă per echipă și sunt următoarele:
- Premiul I – 2400 lei
- Premiul II – 1800 lei
- Premiul III – 1500 lei
- Mențiune – 900 lei