Promoţii false în numele unor companii cunoscute
DNSC avertizează cu privire la o serie de promoţii false în numele unor companii cunoscute. Sunt folosite elemente de identitate vizuală corespondente unor branduri cunoscute!
Articol editat de Oana Nicolae, 24 noiembrie 2024, 13:30
În contextul creșterii tranzacțiilor online din această perioadă, atacatorii adaptează scenariile frauduloase pentru a exploata comportamentele utilizatorilor, precum vânătoarea de promoții, achizițiile de cadouri, rezervările de hoteluri sau biletele de avion. Aceste tactici includ utilizarea de link-uri către site-uri false, site-uri clonă create special pentru a fura datele de autentificare (credentiale) și alte informații sensibile de la potențialele victime.
Recent, a fost descoperit un site compromis, alături de conturi de social media care promovau oferte și reduceri false, utilizând identitatea Profi Romania.
Directoratul Național de Securitate Cibernetică atrage atenția asupra metodelor prin care atacatorii încearcă să convingă utilizatorii să acceseze site-uri frauduloase, sub pretextul unor promoții atractive la diverse produse sau servicii.
Fiți vigilenți! Analizați cu atenție sursa ofertelor și evitați accesarea link-urilor suspecte care vă pot compromite datele personale.
În preajma zilei naționale a României a început să circule şi o promoţie falsă în numele altei companii cunoscute care oferă “premii”. Paginile respective sunt false și pot fi ușor recunoscute după adresa afișată în browser, adresa care este complet diferită de numele companiei din reclamă. Nu accesați linkul și chiar dacă ați accesat totuși linkul nu completați datele personale cerute.
Recomandări de siguranță
Evitați accesarea link-urilor din surse necunoscute sau dubioase, mai ales din postări sponsorizate sau recomandate pe social media! Folosiți mereu o soluție de securitate pentru scanarea lor, atunci când aveți suspiciuni.
Verificați existența unui concurs sau a unei promoții pe canalele oficiale ale companiei în numele căruia se desfășoară campania.
Verificați data la care a fost creată pagina prin care se propagă frauda. Paginile frauduloase sunt, de regulă, create recent.
Raportați astfel de mesaje de tip scam, dar și conturile care contribuie la popularizarea lor, către rețeaua de social media.
Dacă ați căzut în capcană și ați furnizat date, sunați la 1911 sau transmiteți detaliile prin platforma https://pnrisc.dnsc.ro! Echipa DNSC vă va ghida către pașii pe care trebuie să îi faceți în continuare.
Sursă: DNSC