Un reşiţean a ajuns în arest după ce a încălcat un ordin de protecţie
Un reşiţean a ajuns în arest după ce a încălcat un ordin de protecţie. Bărbatul poată acum dispozitiv electronic de supraveghere.
Articol editat de Oana Nicolae, 24 noiembrie 2024, 11:45
Polițiști de la Biroul de Ordine Publică de la Poliția Municipiului Reșița au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore, a unui bărbat de 49 de ani. Pe numele acestuia era emis un ordin de protecţie pe o perioadă de 6 luni, pentru savârșirea infracțiunii de violență în familie. Reşiţeanul ar fi încălcat măsurile dispuse prin acesta.
Vineri, 22 noiembrie 2024, bărbatul s-a deplasat la domiciliul fostei concubine. Deşi avea interdicție de a se apropia de aceasta, el ar fi amenințat-o cu acte de violență.
Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore. El a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului. În cursul zilei de sâmbătă, 23 noiembrie 2024 a fost prezentat Judecătoriei Reșița. Instanţa a dispus luarea măsurii arestului la domiciliu pentru 30 de zile. S-a dispus şi montarea unui dispozitiv electronic de supraveghere a acestuia.
Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunilor de încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse prin ordinul de protecție și amenințare, sub coordonarea procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița.
IPJ face precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoana cercetată beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală. De asemenea, i se acordă și prezumția de nevinovăție.
Rolul sistemelor electronice de monitorizare
Utilizarea sistemelor electronice de monitorizare permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate. Sistemele nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere. Este urmărit astfel, modul de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare. Utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecția integrității fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor, sau pe viitor, respectarea regulilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu și a supravegherii la distanță.
Sursă: IPJ Caraş-Severin