Alege înţelept, spune NU fumatului! La OncoHelp Timişoara 3.500 de persoane au primit diagnosticul de cancer bronhopulmonar
Alege înţelept, spune NU fumatului! Acesta este sloganul Zilei Naţionale fără Tutun, care este marcatî în fiecare an în a treia zi de joi a lunii noiembrie. Potrivit statisticilor, în România aproape 31 la sută dintre barbaţi şi peste 7 la sută dintre femei fumează zilnic. Mai mult, a crescut numărul tinerilor care fumează. 40 la suta dintre elevii de liceu au fumat cel puţin o ţigară. Dintre aceştia, 8 din 10 au experimentat ţigări electronice sau produse de tutun încălzit. Aceasta face ca 12,4 % dintre dintre fumători să devină dependenţi înainte să împlinească vârsta de 14 ani, atrag atenţia medicii din Timişoara.
Articol editat de Daiana Rosca, 21 noiembrie 2024, 17:10
La Spitalul de Boli Infecţioase fumătorii sunt foarte bine investigaţi! Profesorul universitar Cristian Oancea:
„Substanţele chimice din ţigări afectează aproape fiecare organ al corpului si sunt factor principal la dezvoltarea unor boli grave: boli cardiovasculare, boli respiratorii, boli oncologice, fumatul fiiind principala cauză de producere a cancerului pulmonar, boli gastro intestinale şi afecţiuni ale sistemului nervos. Dependenţa de nicotină este foarte puternică, comparabilă cu a altor droguri tari şi se instalează foarte rapid. Astfel, deşi, începe ca un moft sau o joacă, persoanele care iniţiază consumul de tutun vor deveni destul de repede dependente. Nicotina ajunge la creier în câteva secunde şi duce la o descărcare de dopamină, care va induce o stare de bine şi de relaxare. După un timp, nivelul nicotiniei şi al dopaminei scade, astfel că se cere o nouă ţigară sau un alt produs care conţine tutun. Iar renunţarea devine din ce în ce mai grea. Din păcate, cei mai mulţi fumători renunţă la tutun când apar primele semne ale unei afecţiuni”, spune S.L. dr. Monica Marc – medic primar pneumolog.
Nouă din zece cazuri de cancer pulmonar sunt direct legate de consumul de tutun. Fiecare ţigară inhalată favorizează dezvoltarea unor tumori maligne. Fumul de la o ţigara conţine 7000 de substanţe chimice, dintre care cel putin 70 sunt cancerigene.
În România, prevalenţa fumatului zilnic în randul bărbaţilor a fost de 30,8 la suta, iar în rândul femeilor de 7,7 procente. La nivel mondial, peste 8,7 milioane de oameni mor anual din cauza consumului produselor din tutun.
În fiecare an, în România sunt diagnosticate peste 12.000 de noi cazuri de cancer bronhopulmonar. Practic, cancerul pulmonar face mai multe victime decât cancerele de sân, colon şi prostată laolaltă.
De aceea, Ziua Fără Tutun, marcata astăzi, este mai mult decât un moment simbolic. Este un apel la conştientizare, prevenţie şi acţiune susţine prof. dr. Şerban Negru – preşedinte Asociaţiei OncoHelp Timişoara.
„O treime dintre cancerele la nivel mondial sunt cauzate de fumat. Renunţarea la fumat reduce considerabil riscul de cancer pulmonar, chiar şi pentru cei care au fumat mulţi ani. După 10-15 ani de abstinenţă, riscul unui fost fumator de a dezvolta cancer pulmonar se apropie de cel al unei persoane care nu a fumat niciodată. Daca am abandona astăzi fumatul, peste 30 de ani am avea de 7-8 ori mai puţine cancere pulmonare. Din păcate, statisticile arată că numărul fumătorilor este în creştere, iar vârsta la care se aprinde prima ţigară este din ce în ce mai mică. 40 la suta dintre tinerii de liceu au fumat cel puţin o data”, spune prof. dr. Serban Negru – presedinte Asociatia OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.
De la începutul acestui an, în cadrul Spitalului Universitar al Asociaţiei OncoHelp-Centrul de Oncologie OncoHelp au fost înregistrate 3.500 de internari cu diagnosticul cancer bronhopulmonar.