O mie de zile de război
După o mie de zile de război, aproape un sfert din teritoriul Ucrainei este contaminat cu mine terestre.
Articol editat de Oana Nicolae, 19 noiembrie 2024, 14:31
Aproape un sfert din teritoriul Ucrainei este „semănat” cu mine terestre. Asta face din această ţară una dintre cele mai minate locuri din lume. Declaraţia a fost făcută luni, 18 noiembrie 2024 de subsecretarul general al ONU pentru Afaceri Politice, Rosemary DiCarlo. În Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, a fost organizată o sesiune pentru a marca 1000 de zile de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, informează EFE.
DiCarlo a citit un mesaj al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care participă la Summitul G20 de la Rio de Janeiro, în Brazilia.
Consecinţe după o mie de zile de război
Războiul din Ucraina, pe lângă pierderile umane (12.164 morţi, conform numărătorii oficiale), răniţi şi strămutaţi (4 milioane în ţară şi 6,8 milioane în străinătate), a afectat grav infrastructura. Distrugerea barajului Kahovka a însemnat pierderi enorme în agricultura ţării, unul dintre sectoarele sale cele mai importante.
O întreagă generaţie de copii va fi lipsită de educaţie obişnuită. Numeroase şcoli au fost nevoite să treacă în online sau să se refugieze în subsoluri, la adăpost de eventuale bombardamente, a amintit DiCarlo. Numărul şcolilor distruse sau grav avariate este de 1.358.
Au fost distruse, total sau parţial, 580 de unităţi sanitare. Atacurile au lăsat şi numeroase victime în rândul personalului medical şi paramedical.
Deşi s-ar putea crede că 1000 de zile de război au adus conflictul într-un fel de impas, DiCarlo a subliniat că luptele s-au intensificat dramatic în octombrie şi noiembrie. Numai în acest sfârşit de săptămână, Rusia a lansat unul dintre cele mai letale atacuri ale sale cu 120 de rachete şi 90 de drone. A fost vizată infrastructura din întreaga ţară şi pagubele produse au fost extrem de serioase.
DiCarlo a amintit că apropierea iernii poate îngreuna viaţa ucrainenilor. Atacurile ruseşti au deteriorat grav o mare parte din infrastructura energetică a ţării.
Sursă: Agerpres