Rețetă europeană: Bragioli maltez
Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița. Așa cum bine știți în fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia țărilor de pe Bătrânul Continent.
Arabii, romanii, francezii și englezii și-au pus amprenta asupra Maltei.
Bucătăria malteză reflectă istoria malteză. Influența puternică a fost bucătăria italienă, mai ales cea siciliană, la care s-au adăugat cele spaniole, franceze, provensală și din alte bucătării mediteraneene. Ulterior o influență culinară a avut și bucătăria britanică.
Iepurele tradițional maltez înăbușit (stuffat tal-fenek) este adesea identificat ca felul de mâncare național. Această vedetă v-am prezentat-o în urmă cu mai multe luni.
Istoria și geografia Maltei au avut o influență importantă asupra bucătăriei sale. A importat produse alimentare, fiind poziționată de-a lungul unor rute comerciale importante și a trebuit să răspundă dorințelor gastonomice a străinilor rezidenți pe insulă. Mâncărurile și gusturile străine au fost absorbite, transformate și adapte.
Cavalerii din Malta au provenit din multe țări europene, în special din Franța, Italia și Spania. Au adus influențe din aceste țări. Aljotta, de exemplu, un bulion de pește cu mult usturoi, ierburi și roșii, este adaptarea malteză a bouillabaisse. Contactele și bogăția cavalerilor au adus și hrană din Lumea Nouă. Se crede că Malta ar fi fost una dintre primele țări din Europa, după Spania, în care ciocolata a fost gustată pentru prima dată.
Prezența militară britanică a însemnat o piață a unei garnizoane și a familiilor acestora și, mai târziu, turism de masă din Marea Britanie. Produsele alimentare britanice, condimentele și sosurile precum muștarul englezesc, Bovril, HP Sauce și sosul Worcestershire sunt încă o prezență subtilă, dar omniprezentă în bucătăria malteză.
Malta este mult mai mult decât o simplă pată în Marea Mediterană, este o insula cerească plină de plaje frumoase, arhitectură uimitoare și mâncăruri delicioase. Baza bucătăriei malteze este ceea ce italienii numesc „Cucina Povera” sau „Bucătăria săracului”, ceea ce înseamnă practic să se obțină mai multă aromă cu puțini bani. Cucina Povera din Malta este ceea ce sa întâmplat când bucătari frugali și talentați italieni și arabi și-au combinat abilități pentru a crea una dintre primele bucătării de tip fusion din lume.
Articol editat de Radio Resita, 18 noiembrie 2024, 07:16 / actualizat: 18 noiembrie 2024, 10:21
Așadar, dacă debarcați pe meleagurile malteze, vă recomand să mâncați Bragioli maltez.
Ingrediente folosite la gătit:
– 500 de gr de mușchi de vită tăiat în bucăți lungi
– o ceapă feliată fin
– un morcov făcut bucăți mari
– 3 felii de pâine albă veche, fără coajă făcute pesmet
– două oua fierte tari și feliate
– 4 felii de bacon, tocate
– o mână de pătrunjel tocat
– o lingură ulei de măsline
– 2 căței de usturoi tocați
– două foi de dafin
– sare și piper
– vin roșu sec pentru fiert.
Bateți feliile de carne cu un ciocan, astfel încât să fie frumoase și subțiri.
Într-un castron, adăugați pesmetul, baconul tocat, pătrunjelul, sare și piper. Aceasta este umplutura. Pune o lingură plină de umplutură pe o felie de carne de vită și întinde-o împreună cu câteva felii de ou fiert tare.
Rulați feliile de carne pe lungime peste umplutură și legați-le cu sfoară de gătit sau fixați-le cu scobitori. Faceți acest lucru cu toată carnea de vită, încercând să distribuiți uniform umplutura.
Turnați puțin ulei sau untură într-o tigaie mare și prăjiți pe toate părțile până se rumenesc frumos. Transferați rulourile de vită într-o oală mare și puneți-le pe fundul cratiței împreună cu foile de dafin.
Folosind aceeași tigaie în care a fost rumenită carnea de vită, prăjiți ceapa, usturoiul și morcovii până când ceapa devine translucidă.
Se toarnă vinul peste ceapă și morcovi și se deglasează tigaia.
Sosul rezultat se pune peste rulouri și se lasă la foc mic să fiarbă ușor timp de aproximativ o oră și jumătate până când carnea de vită este fragedă. Aveți grijă pentru că s-ar putea să fie nevoie să mai adăugați puțin vin sau apă dacă scade prea mult lichidul. Ați vrea să se înăbușească, nu să se transforme în tocană.
Când ați terminat, scoateți scobitorile și sfoara și serviti împreuna cu sosul.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!
Daniel Babun
(wikipedia;ef-com; internationalcuisine-com)