Transelectrica operaționalizează Linia Electrică 400 kV Reșița – Pancevo
Liniile electrice aeriene de 400 kV între Reșița (RO) și Pancevo (RS) și Porțile de Fier – (Anina) – Reșița intră de vineri, 15 noiembrie, în exploatare comercială, informează Transelectrica.
Articol editat de Valentina Adam, 15 noiembrie 2024, 10:18
În proiectul de retehnologizare a Stației Reșița s-a realizat zilele acestea punerea în funcțiune parțială a noii stații 400 kV Reșița,. Această etapă permite începând de vineri intrarea în exploatare comercială a unui circuit al Liniei Electrice Aeriene 400 kV de interconexiune Reșița (RO) – Pancevo (RS), precum și a Liniei Electrice Aeriene de 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița.
Intrarea în exploatare comercială a liniei de interconexiune cu Serbia conduce la creșterea capacității de interconexiune cu până la 300 MW.
Lucrările de retehnologizare a Stației Electrice de Transformare Reșița sunt executate de Asocierea Siemens Energy SRL, Electrogrup SA și Retrasib SA. Acestea se vor finaliza integral în primul trimestru al anului 2025.
Stația Reșița este una dintre cele mai importante stații de transformare de pe Axul Banat, de la Porțile de Fier, Reșița, Timișoara/Săcălaz până la Arad. Ax care este subiect al unui amplu proiect de dezvoltare a rețelei de transport din partea de vest a României. Odată cu trecerea Axului Banat la tensiunea de 400 kV, se va consolida semnificativ rețeaua electrică de transport și interconexiunea cu rețeaua ENTSO-E în zona de sud-vest și vest a României. Investiția în derulare are finanțare europeană din Fondul pentru Modernizare
Săptămâna aceasta, Transelectrica a anunțat că investițiile pentru închiderea inelului de 400 kV al României avansează în zona de vest, legat de retehnologizarea stației 110 kV Timișoara și trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Porțile de Fier – Anina – Reșița – Timișoara – Săcălaz – Arad.
Contractul de proiectare și execuție pentru Retehnologizarea Staţiei existente de 110 kV Timișoara, precum şi extinderea cu o staţie nouă de 400 kV a fost semnat la începutul lunii octombrie. Are o valoare totală de 206,5 milioane de lei fără TVA. Durata de realizare este de 42 de luni, din care proiectarea este planificată pentru cinci luni.
Potrivit graficului, execuția lucrărilor urmează să înceapă în trimestrul al doilea al anului viitor.