Fundatia Humanitas Pro Deo Reșița, beneficiară a programului național ”Dăm click pe România 2024”
Dăm Click pe România este un program al Asociației Ateliere Fără Frontiere care urmărește digitalizarea educației din România
Articol editat de Cristina Corocan, 8 noiembrie 2024, 11:37
Alte 2.000 de calculatoare recondiționate de către Ateliere Fără Frontiere vor fi donate în a doua parte a ediției Dăm Click pe România 2024, către 135 de instituții educaționale din 37 de județe ale țării.
Dăm Click pe România este un program al Asociației Ateliere Fără Frontiere care urmărește digitalizarea educației din România și scăderea decalajului educațional prin echiparea cu infrastructură digitală a organizațiilor educaționale ce activează în mediul rural sau urban marginalizat: grădinițe, școli, licee, organizații non-guvernamentale sau instituții publice cu caracter social.
”Programul de donații de calculatoare al Asociației Ateliere Fără Frontiere există încă din anul 2008, însă poartă numele de Dăm click pe România abia din anul 2019-2020. Din anul 2008 până în prezent. Prin acest program s-au donat peste 30.000 de calculatoare recondiționate la peste 10.000 de școlile din România, ajungând în toate județele din țară. Scopul proiectului este unul educațional, acela de a oferi șanse la educație digitală tuturor copiilor și elevilor din România, în special celor care se află și studiază în zone rurale sau urbane marginalizate. Oricine se poate înscrie în cadrul acestui apel de proiecte, de la grădinițe, la școli, licee, organizații non-guvernamentale și chiar instituții publice cu caracter social. Programul de donații de calculatoare Dăm click pe România 2024 a avut două apeluri de proiecte, unul în primăvară și unul în toamnă. Cel din toamnă s-a derulat între 20 septembrie și 18 octombrie, iar la final am avut 175 de aplicații înscrise. Dintre acestea, în urma unui proces de jurizare la care au participat în mod voluntar partenerii proiectului și o parte din echipa programului, am ales 135 de instituții educaționale care vor primi 2000 de calculatoare până la finalul acestei ediții.
În cel de-al 2-lea apel, în județul Caraș-Severin, o singură organizație urmează să primească 20 de calculatoare, și anume Fundația Humanitas Pro Deo, filiala Reșița. Și aceste calculatoare vor ajuta 60 de beneficiari să aibă acces la educație digitală.
În județul Timiș urmează să donăm 50 de calculatoare recondiționate către două instituții de învățământ de stat și o organizație non-guvernamentală Școala Gimnazială Numărul 18 Timișoara și Școala Gimnazială Liebling și Asociația Județeană pentru Protecția Pacienților Timiș.
Aceste calculatoare ajung la copii până la finalul acestei ediții Dăm click pe România 2024. Deja, primele 2000 de calculatoare din primul apel din primăvară au fost deja donate. Urmează acestea din toamnă și o nouă ediție a programului. Însă nu știm exact perioada, dar cel mai bine este să urmăriți paginile educlick.ro sau atelierefărăfrontiere. Orice instituție de învățământ, orice organizație non-guvernamentală sau instituție socială se poate înscrie în acest apel cu nevoia lor de calculatoare. Este un formular foarte simplu pe care trebuie să-l completeze și procesul de jurizare este destul de rapid. În 5 zile maxim avem deja rezultatele”, a spus Alexandra Cautiș, manager de comunicare în cadrul Asociației Ateliere fără frontiere.
Calculatoarele donate în acest program sunt echipamentele IT uzate pe care Ateliere Fără Frontiere le obține în calitate de colector autorizat de la companii și diverse organizații, toate fiind recondiționate de persoanele din grupuri vulnerabile și dezavantajate care lucrează în Educlick, unul dintre atelierele de inserție socioprofesională ale asociației.
sursa foto: Ateliere fără frontiere