Ascultă Radio România Reșița Live

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Tortul este desertul central al multor evenimente festive. Pregătirea și decorarea unui tort este întotdeauna un subiect de preocupare specială a cofetarilor. La urmă urmei un tort trebuie să fie nu numai delicios, ci și frumos, deoarece este coroana unei seri festive.

Tort cu mousse de dovleac

Articol editat de Radio Resita, 7 noiembrie 2024, 09:11

Tort cu mousse de dovleac
Este o prăjitură de dovleac cu smântână, delicioasă, foarte ușor de preparat și care are o consistență cremoasă plăcută. Nici măcar nu trebuie să porniți cuptorul pentru a o găti.

Se folosesc la preparare:
– 500 de gr de dovleac decojit
– 400 de gr de smântână
-200 de gr de zahăr pudră
– 200 de gr de pișcoturi
– 90 de gr de unt
– o portocală
– 30 de gr de ciocolata
– tot 30 de gr de gelatina
– 120 de ml de apă fiartă
– 5 gr de zahăr vanilat sau scorțișoară măcinată.

Pentru un astfel de tort, încearcă să alegi un dovleac mai dulce.
Smântâna pentru acest tort este potrivită cu orice conținut de grăsime.
Pentru bază, luați care pișcoturi vă plac.  Principalul lucru este este să poată fi ușor transformate în firimituri.

Cu o răzătoare fină, radeți coaja de pe portocală. Stoarceți sucul din aceeași portocală.
Tăiați dovleacul decojit în bucăți mici și puneți-l într-un castron. Adăugați coaja de portocale și sucul.
Pune vasul cu dovleac în cuptorul cu microunde și acoperă-l cu un capac de plastic. Gătiți dovleacul timp de 15-20 de minute la 800 W până se înmoaie. Opriți gătirea la fiecare 5 minute, scoateți cu grijă dovleacul din cuptorul cu microunde și amestecați.

Dovleacul poate fi preparat și în alt mod. De exemplu, îl puteți înveli în folie și îl dați la cuptorul preîncălzit la 200 de grade, timp de 30-40 de minute, până se înmoaie.
În timp ce dovleacul se gătește, pregătiți baza de tort. Puneți pișcoturile în vasul unui robot de bucătărie sau în blender.
Măcinați în firimituri.
Topiți untul în cuptorul cu microunde la putere mică sau pe aragaz. Adăugați unt la firimituri și amestecați bine.
Concentrați-vă pe consistența bazei. Ar trebui să se formeze ușor într-un bulgăre, dar în același timp să rămână sfărâmicioasă.

Puneți o tavă cu inel cu diametrul de 20-24 cm. Presărați firimiturile și formați baza. Apăsați bine folosind un pahar sau doar mâna. Puneți la frigider pentru 15-20 de minute.
Hidratați gelatina cu apă și lăsați-o deoparte pentru a se umfla.
Dovleacul finit se face piure împreună cu sucul folosind un blender. Adăugați smântână și zahăr pudră în piureul de dovleac. Dacă doriți, puteți pune zahăr vanilat sau scorțișoară pentru aromă.
Amestecați bine până la omogenizare.

Încălziți ușor gelatina în baie de aburi până se dizolvă. Nu o aduceți la fierbere.
Se toarnă gelatina topită într-un jet subțire, amestecând constant cu un tel peste dovleac.
Turnați amestecul pe baza de prăjituri răcită. Puneți tortul la frigider până se întărește complet, aproximativ 3 sau 4 ore.
Când amestecul de dovleac s-a întărit, se decoreaza cu ciocolata rasă, dacă se dorește.
Scoateți cu grijă prăjitura cu mousse de dovleac din tavă. Tăiați tortul în porții.

O prăjitură ușor de făcut de cei cărora le place dovleacul.

Daniel Babun

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine