Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte
Felul de debut al prânzului de duminică, dacă nu începeți cu aperitive, este o ciorbă țărănească.
Articol editat de Radio Resita, 3 noiembrie 2024, 10:07
Folosim:
– 300 de gr de carne de vită sau de porc mai grasă
– 200 de grame în total de morcov, pătrunjel și țelină
– o ceapă medie
– doi ardei grași
– trei roșii
– doi cartofi potriviți
– o lingură de mazăre boabe
– 10 păstăi de fasole verde
– borș sau altă substanță acră
– frunze aromate
– sare.
Pieptul de vită sau ciolanul proaspăt de porc se pune la fiert în doi litri de apă rece. În apă se pune o linguriță de sare. Se lasă la fiert pe foc potrivit cam o oră. Dacă focul este mai mare se va tulbura supa. Se spumează de câte ori este necesar.
Zarzavatul și ceapa, rase pe răzătoarea cu găuri mari, se călesc în două linguri de untdelemn circa două minute. Se adaugă în ciorbă și fasolea ruptă în bucăți. După aproximativ o jumătate de ceas se pune și mazărea. Dacă este proaspătă cu atât mai bine. Când carnea și zarzavaturile sunt fragede se adaugă cartofii tăiați în cuburi mici, ardeii feliați subțire și roșiile curățate de coajă.
Ciorba se fierbe încă 15 sau 20 de minute ca să se înmoaie cartofii, apoi se toarnă borșul. Ciorba nu trebuie să fie prea densă. Se mai lasă să dea câteva clocote după care se ia de pe foc. Cine vrea poate să aromatizeze ciorba cu leuștean sau pătrunjel. (rețetă Silvia Jurcovan)
Pentru felul doi propun papricaș cu ciuperci și mămăligă.
Ingrediente folosite:
– 500 de gr de carne de pui sau porc
– 500 de gr ciuperci proaspete Champignion
– 150 de ml de smântână
– un pahar de vin alb sec
– o ceapă
– patru căței de usturoi
– trei linguri de ulei
– două linguri de făină
– pătrunjel verde, cimbru, nucșoară
– sare și piper
Se taie în cuburi carnea apoi se prăjește în uleiul încins. Când începe să se rumeneasca ușor se adaugă și ceapă tăiată fin și ciupercile feliate. Se lasă la calit apoi se adaugă smântână în care am încorporat făină. Se toarnă și vinul alb sec. Rămâne pe foc să clocotească încă 10 minute apoi se sărează și se condimentează cu piper, nucșoară măcinată și un pic de cimbru uscat, după plac.
După ce se oprește focul se presară verdeață tocată fin deasupra. Se servește cu mămăligă.
Îndulcirea de la final este asigurată de prăjitura din mălai cu lapte.
Ne trebuie:
– un litru de lapte
– 300 de gr de mălai grișat
– un sfert de litru de smântână
– 100 de gr de unt
– 50 de gr de făină
– 5 ouă
– puțină sare
– 200 de gr de zahăr
– 15 ml de rom
– zahăr vanilat.
Într-o cratiță mare se pune laptele, untul, sarea și se lasă să fiarbă. Nu se fierbe direct pe flacără pentru că se afumă laptele. Când dă primul clocot se toarnă mălaiul în ploaie și se bate mereu ca să nu se cocoloșească. Compoziția se toarnă într-o tavă unsă și înfăinată și rămâne să se răcească.
Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă, se adaugă tot zahărul tos, romul și se bat în continuare până se întăresc. Albușurile bătute se pun peste compoziția de mălai răcită. Se presară zahărul vanilat și se amestecă ușor cu telul.
Tava se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius până într-o oră sau până se rumenește frumos. Nu crește prea mult, dar este fragedă și gustoasă.
Poftă bună la ce preparați pentru prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, și prăjitura din mălai cu lapte.
Daniel Babun