România se menţine pe primul loc în Europa la capitolul mame minore
România se menţine pe primul loc în Europa la capitolul mame minore. La Timişoara, cea mai mică mamă a avut 11 ani.
Articol editat de Casandra Silitra, 2 noiembrie 2024, 13:27
Organizaţia „Salvaţi Copiii” atrage din nou atenţia asupra situaţiei mamelor minore. România este, în continuare, pe primul loc din Europa la acest capitol.
La Maternitatea din Timişoara s-au născut, anul acesta, nu mai puţin de 70 de copii ale căror mame au mai puţin de 18 ani. Medicii susţin că la această vârstă există riscuri majore, atât pentru fete, cât şi pentru nou-născuţi. O soluţie la această problemă ar fi educaţia sanitară în rândul tinerelor.
Specialiştii transmit că la vârsta adolescenţei, corpul nu este pregătit pentru maternitate.
O sarcină poate avea riscuri pentru mamă. Aceasta poate duce la naştere prematură, la care se adaugă povara socială şi emoţională, transmite medicul neonatolog Gabriela Olariu, de la Spitalul Municipal Timişoara.
„Cea mai mică a avut 11 ani. Nu de mult am avut o fată de 17 ani care era la al doilea copil. Lucrul ăsta ne îngrozeşte, pentru că e foarte greu să îngrijeşti un singur copil, dar şi doi, când şi eşti foarte săracă, când nu ai ajutor,” transmite medicul Gabriela Olariu.
România se menţine pe primul loc în Europa la capitolul mame minore
Cele mai multe mame minore provin din mediul rural, din comunităţi defavorizate. Organizaţia Salvaţi Copiii a lansat o campanie de educaţie sanitară pentru tinere, iar zilele acestea caravana a ajuns în localitatea Checea, din judeţul Timiş.
„Atâta vreme cât nu te cunoşti şi mai ales când vine vorba de sănătate şi educaţie, şi mai ales sexuală, eşti expus la extrem de multe riscuri. Asta îţi poate afecta foarte mult viaţă. O sarcină la o fată sub 15 ani este ceva de nedorit. O expune la extrem de multe riscuri, inclusiv decesul,” transmite Andreea Raicu, ambasador Salvaţi Copiii.
Numai în 2022 în România s-au înregistrat circa 2.000 de naşteri la mame sub 15 ani. Bilanţul reprezintă aproape jumătate din numărul total al copiilor de copii înregistraţi la nivelul Uniunii Europene.
sursa: romania-actualitati.ro