Ascultă Radio România Reșița Live

Au trecut nouă ani de la tragicul eveniment din clubul Colectiv

Au trecut nouă ani de la tragicul eveniment din clubul Colectiv. Peste 60 de persoane şi-au piedut viaţa.

Au trecut nouă ani de la tragicul eveniment din clubul Colectiv

Articol editat de Casandra Silitra, 30 octombrie 2024, 10:16

Un incendiu a izbucnit în seara zilei de 30 octombrie 2015 la Club Colectiv, situat în str. Tăbăcarilor nr. 7, sectorul 4 din Bucureşti, unde trupa „Goodbye To Gravity” susţinea un concert de lansare a unui nou album. Potrivit martorilor, incendiul a izbucnit din cauza unor artificii aprinse în timpul concertului, extinzându-se rapid la tavan.

În cursul nopţii de 30/31 octombrie 2015, Ministerul Afacerilor Interne anunţa că, în urma incendiului, 27 de persoane au murit. Alte 162 de persoane rănite au fost transportate la spitalele Floreasca, de Arşi, Elias, Militar, ”Sf. Pantelimon”, Judeţean Ilfov, ”Sf. Ioan”, ”Bagdasar-Arseni”, Municipal, Colţea, ”Marie Curie” şi „Grigore Alexandrescu”. Ulterior, 34 dintre răniţi au fost transferaţi la clinici medicale din străinătate. Au fost transferaţi în Austria, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Israel şi Elveţia.

În cadrul şedinţei extraordinare de guvern din 31 octombrie 2015, au fost declarate trei zile de doliu naţional pe teritoriul României, Este vorba despre 31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie.

În perioada care a urmat, mai mulţi dintre răniţii internaţi în spitale din Bucureşti sau transferaţi în unităţi spitaliceşti din străinătate au murit. Au fost înregistraţi în total 64 de morţi.

Ca urmare a tragediei de la Colectiv, la 3 noiembrie 2015, au avut loc manifestaţii. S-a cerut demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea şi a primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. La 4 noiembrie 2015, Guvernul Ponta şi primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, au demisionat.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, la 21 martie 2017, OUG nr. 74/2016 prin care s-a stabilit prelungirea cu doi ani a posibilităţii decontării tratamentelor victimelor tragediei din clubul Colectiv. Erau vizate victimele care beneficiază de îngrijire medicală în străinătate. La 11 aprilie 2017, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind aprobarea OUG nr. 74/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 56/2015 privind plata tratamentului în străinătate în cazul persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment produs în clubul Colectiv.

La 14 octombrie 2020, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect de lege potrivit căruia cheltuielile aferente oricăror tratamente, în ţară sau străinătate, ale persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma incendiului de la Colectiv vor fi plătite din bugetul Ministerului Sănătăţii, pe toată durata vieţii acestora.

Proiectul de lege a fost adoptat în unanimitate, cu 220 voturi „pentru”. Senatul a adoptat acest proiect de lege, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. În 19 octombrie 2020, proiectul de lege adoptat a fost trimis la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Şeful statului a anunţat, în 28 octombrie, că data promulgării acestei legi este chiar 30 octombrie 2020. Se implineau cinci ani de la incendiul din Colectiv.

Dosarul Colectiv:

În urma anchetei declanşate, cei trei patroni de la clubul Colectiv au fost trimişi în judecată, la 28 aprilie 2016. Este vorba despre Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu. Au fost acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Daniela Niţă (patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL), Cristian Niţă (director) şi Viorel Zaharia (pirotehnist). Au mai fost deferite justiţiei persoanele juridice SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.

Procurorii arătau, în rechizitoriul care a însoţit dosarul de trimitere în judecată, că patronii clubului Colectiv „au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului”.

Daniela Niţă a fost acuzată că, în calitate de administrator al SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, a procurat de la societatea Enigma Firework Limited din Bulgaria produse pirotehnice de tip „fântână de scenă” neînsoţite de fişe tehnice. Acestea, în conformitate cu instrucţiunile de utilizare scrise în limba bulgară pe eticheta fiecărui produs, dar netraduse, trebuie utilizate numai în spaţiu deschis şi amplasate în poziţie verticală, pe un suport stabil şi plat, se mai arăta în rechizitoriu.

Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost trimis în judecată, la 5 mai 2016. A fost acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu, provocând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale sectorului 4 al municipiului Bucureşti. Au mai fost deferite justiţiei alte trei persoane din cadrul Primăriei sectorului 4. Este vorba despre Aurelia Iofciu, Larisa Luminiţa Ganea şi Ramona Sandra Moţoc.

La 27 iulie 2016, Marian Moise, unul dintre cei doi pirotehnişti, a fost pus sub control judiciar. A fost acuzat că nu a luat toate măsurile de prevenire a unui incendiu, dând dovadă de „gravă neglijenţă”.

La 29 august 2016, Marian Leuşteanu, unul dintre supravieţuitorii tragediei de la Colectiv, a fost audiat de procurorii DNA. S-a constituit parte civilă în dosar. Tribunalul Bucureşti a respins, la 14 octombrie 2016, toate cererile şi excepţiile invocate de fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone. Instanţa a dispus începerea judecării pe fond în dosarul Colectiv. De asemenea, instanţa a constat legalitatea rechizitoriului întocmit de procurorii DNA.

La 28 octombrie 2016, procurorii militari ai DNA au dispus trimiterea în judecată a Antoninei Radu şi a lui George Petrică Matei, la data faptelor ofiţeri-inspectori de prevenire cu gradul de căpitan în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti – Ilfov, arătând că aceştia nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce decurgeau din conţinutul prevederilor legale privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au luat cunoştinţă şi au constatat că acel club din Bucureşti desfăşura activităţi specifice fără a deţine aviz/autorizaţie de securitate la incendiu.

La 15 ianuarie 2018, Tribunalul Bucureşti a admis ca dosarul în care sunt judecaţi Antonina Radu şi George Petrică Matei să fie reunit cu dosarul Colectiv. În acelaşi dosar sunt inculpaţi patronii clubului şi fostul primar Cristian Popescu-Piedone.

Parchetul General a anunţat, în 31 octombrie 2018, că procurorii continuă ancheta într-un dosar disjuns din „Colectiv”. Era vizată intervenţia autorităţilor şi acordarea primelor îngrijiri medicale la locul incendiului. Se preciza că sunt analizate 81 de expertize medico-legale privind leziunile suferite de persoanele care au supravieţuit tragediei.

La 22 octombrie 2019, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, s-a prezentat la sediul Parchetului General pentru a fi audiat ca martor într-un dosar disjuns din „Colectiv”, în legătură cu intervenţia autorităţilor şi acordarea îngrijirilor medicale la locul incendiului, dar şi modul în care a fost efectuat transferul răniţilor la spitale din străinătate.

Tribunalul Bucureşti a pronunţat sentinţa în dosarul Colectiv, în decembrie 2019. Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare. A fost acuzat de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru club. Cei trei patroni ai clubului Colectiv au primit câte 11 ani şi 8 luni de închisoare. Au fost acuzaţi pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Daniela Niţă – patroana firmei de artificii – a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare, respectiv 10 ani. Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la ISU Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare. Aurelia Iofciu (şef al Serviciului autorizări comerciale din Primărie) a primit 8 ani de închisoare. Larisa Luminiţa Ganea (consilier superior) – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc (referent superior) – 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, acuzate de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, au fost condamnate la 470 zile amendă. Cuantumul a fost de 5.000 de lei amendă pe zi. De la SC Colectiv Club SRL a mai fost confiscată şi suma de 62.298 lei.

Totodată, Tribunalul Bucureşti a decis ca persoanele condamnate în dosarul Colectiv să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale. Cuantumul a fost de peste 50 de milioane de euro, către victimele incendiului din octombrie 2015.

La 18 septembrie 2020, Curtea de Apel Bucureşti a început judecarea apelului în dosarul Colectiv. La 30 septembrie au început audierile. Judecătoarea Adina Dumitrache, preşedintele completului de judecată, i-a chemat pe inculpaţi în faţă şi i-a anunţat că au dreptul să dea declaraţii. Cine nu dorea să o facă atunci urma să fie audiat mai târziu, dar la „cerere”. Doar trei inculpaţi au acceptat să fie audiaţi în acea zi. Restul, printre care şi Cristian Popescu Piedone, au precizat că vor să dea declaraţii la alt termen al procesului.

Curtea de Apel Bucureşti a dispus la 17 mai 2023 reducerea pedepsei aplicate lui Costin Mincu, unul dintre patronii clubului Colectiv, de la 8 ani la 6 ani şi 6 luni, ca urmare a prescrierii faptelor pentru două infracţiuni. Magistraţii i-au admis lui Mincu o contestaţie în anulare împotriva deciziei definitive de condamnare din mai 2022. Aceştiau au constatat că, pentru două dintre infracţiunile de care acesta este acuzat – vătămare corporală din culpă şi neluarea măsurilor legale de sănătate şi securitate în muncă – faptele s-au prescris. În consecinţă, au fost anulate pedepsele aplicate acestuia pentru cele două infracţiuni de 2 ani şi 6 luni închisoare, respectiv 2 ani închisoare.

Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat definitiv la 12 mai 2022 de Curtea de Apel Bucureşti. Acesta a primit 4 ani de închisoare cu executare. A fost acuzat de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Iniţial, la instanţa de fond – Tribunalul Bucureşti – acesta primise 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Judecătorii de la CAB au admis însă apelul primarului şi au decis scăderea pedepsei la 4 ani închisoare cu executare.

La 21 iunie 2023, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul în casaţie formulat de Cristian Popescu Piedone. Ca urmare, a fost dispusă punerea acestuia în libertate.

***

La 28 martie 2016, a fost înfiinţată Asociaţia Colectiv GTG 3010. Scopul acesteaia a fost de a lupta pentru drepturile tuturor celor afectaţi de teribila tragedie. Asociaţia are şapte membri fondatori şi este condusă de Eugen Iancu.

În octombrie 2016, a avut loc evenimentul caritabil #3010 Festival, organizat în beneficiul victimelor din clubul Colectiv. La acel moment, aproximativ 100 dintre răniţii din Colectiv aveau nevoie de tratamente şi intervenţii medicale.

La un an şi nouă luni de la tragedia din Clubul Colectiv, a avut loc evenimentul ”Noapte albă la #Colectiv”. Din seara de 30 iulie, ora 20.00, până în dimineaţa de 31 iulie, ora 8.00, au fost aprinse lumânări în memoria victimelor. Momentul a marcat şi amenajarea spaţiului din Piaţa Bucur, unde a fost amplasat monumentul dedicat victimelor Colectiv.

În iulie 2017, un supravieţuitor al incendiului din clubul bucureştean Colectiv a murit. Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010 a spus că este cea de-a 65-a victimă a incendiului din Colectiv.

La 30 octombrie 2018, Arhiepiscopia Bucureştilor a oficiat două slujbe de pomenire pentru tinerii morţi în incendiul din clubul Colectiv. Aceasta a avut loc la biserica Sfântul Nicolae – Broşteni şi în Piaţa Bucur, în imediata apropiere a locului tragediei. În fiecare an, de altfel, au loc acţiuni de comemorare şi slujbe de pomenire în memoria victimelor de la Colectiv.

Numele celor patru muzicieni din trupa Goodbye To Gravity, care au murit în urma incendiului din clubul Colectiv, Alex Pascu, Mihai Alexandru, Vlad Ţelea şi Bogdan Enache, au fost gravate pe un microcip plasat la bordul sondei spaţiale americane InSight, creată de NASA, care a asolizat cu succes pe planeta Marte, la 27 noiembrie 2018.

Filmul „colectiv” al cineastului Alexander Nanau a câştigat, în 6 octombrie 2019, premiul Golden Eye pentru cel mai bun documentar, la cea de-a 15-a ediţie a festivalului Internaţional de Film de la Zürich. Acelaşi film documentar a fost, la 15 octombrie 2020, propunerea României la premiile Oscar 2021, pentru secţiunea „Cel mai bun lungmetraj internaţional”, anterior numită „Cel mai bun film într-o limbă străină”. Propunerea a fost făcută de către o comisie a Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

Sursa: agerpres.ro

Cinci substanţe noi au fost introduse pe lista celor considerate droguri
Actualitate joi, 31 octombrie 2024, 10:04

Cinci substanţe noi au fost introduse pe lista celor considerate droguri

Cinci substanţe noi au fost introduse pe lista celor considerate droguri. Printre acestea se află HHC-ul, component al canabisului. Drogul a fost...

Cinci substanţe noi au fost introduse pe lista celor considerate droguri
Unu din cinci contribuabili din Arad are datorii la bugetul municipal
Actualitate joi, 31 octombrie 2024, 09:53

Unu din cinci contribuabili din Arad are datorii la bugetul municipal

Unu din cinci contribuabili din Arad are datorii la bugetul municipal. Datoriile se ridică la peste 45.000.000 de lei. Unu din cinci plătitori de...

Unu din cinci contribuabili din Arad are datorii la bugetul municipal
S-a avansat un nou termen pentru finalizarea lucrărilor la podul din Slatina-Timiş
Actualitate joi, 31 octombrie 2024, 07:11

S-a avansat un nou termen pentru finalizarea lucrărilor la podul din Slatina-Timiş

S-a avansat un nou termen pentru finalizarea lucrărilor la podul din comuna Slatina-Timiş important pentru localnici, dar şi pentru turiştii care...

S-a avansat un nou termen pentru finalizarea lucrărilor la podul din Slatina-Timiş
Timiș: Secția de neonatologie a Maternității Odobescu, dotată cu aparatură pentru prematuri de Organizația Salvați Copiii
Actualitate joi, 31 octombrie 2024, 07:10

Timiș: Secția de neonatologie a Maternității Odobescu, dotată cu aparatură pentru prematuri de Organizația Salvați Copiii

Secţia de neonatologie a Spitalului Municipal Timişoara a primiţ miercuri, la solicitarea medicilor de aici, o donaţie din partea Organizaţiei...

Timiș: Secția de neonatologie a Maternității Odobescu, dotată cu aparatură pentru prematuri de Organizația Salvați Copiii
Actualitate miercuri, 30 octombrie 2024, 18:09

Start cu dreptul în grupele Cupei! CSM Reșița aduce trei puncte de la Râmnicu Vâlcea

CSM Reșița a debutat cu dreptul în grupa D a Cupei României la fotbal! În primul meci, rossonerii s-au impus cu 1-0 pe terenul echipei SCM...

Start cu dreptul în grupele Cupei! CSM Reșița aduce trei puncte de la Râmnicu Vâlcea
Actualitate miercuri, 30 octombrie 2024, 17:14

Interesul pentru vaccinarea antigripală este ridicat în Caraş-Severin! Farmaciile au eliberat peste 5 mii de doze de ser antigripal

În Caraş-Severin interesul pentru vaccinarea antigripală este ridicat! Farmaciile din judeţ au eliberat deja peste 5 mii de doze de vaccin...

Interesul pentru vaccinarea antigripală este ridicat în Caraş-Severin! Farmaciile au eliberat peste 5 mii de doze de ser antigripal
Actualitate miercuri, 30 octombrie 2024, 15:13

Mobilitate urbană la Caransebeș

Proiectul de mobilitate urbană implementat de Primăria municipiului Caransebeș, a fost semnat astăzi la sediul administrației locale. Acesta...

Mobilitate urbană la Caransebeș
Actualitate miercuri, 30 octombrie 2024, 10:30

Exerciţiu de proporţii pe aeroportul din Arad

Exerciţiu de proporţii pe aeroportul din Arad. Va fi simulată aterizarea forţata a unui avion, urmată de un puternic incendiu care cuprinde...

Exerciţiu de proporţii pe aeroportul din Arad