La Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa a avut loc al doilea curs internaţional de medicină tactică „STOP THE BLEED”
La Spitalul Judetean de Urgenţă Reşiţa a avut loc al doilea curs internaţional de medicină tactica „STOP THE BLEED” organizat de Academia CAPSARIUS din Germania.
Articol editat de Daiana Rosca, 29 octombrie 2024, 17:46 / actualizat: 29 octombrie 2024, 19:10
Patru cadre medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, 5 angajaţi ai primăriei Reşiţa şi un medic de la Serviciului Judeţean de Ambulanţă au participat la acest curs internaţional de perfecţionare, unic în România în acordarea primului ajutor cu metode ce se aplică în medicina tactică sau militară. Şi de această dată participantii au învăţat cum să aplice în situaţii limită tehnicile de prim ajutor.
„De această dată am vrut să arătăm că acest curs este benefic tuturor. Este foarte importat, cu tehnici simple, cu ce ai la îndemână să poţi să te mişti repede şi să salvezi o viaţă!”
Tehnicile de salvare a vieţilor omeneşti au fost predate cursanţilor de un reprezentat al Academiei Capsarius din Germania, paramedic si intructor militar cu o experienţă de 32 de ani în forţele armate germane.
În România această ramură este mai puţin cunoscută iar prin aceste cursuri se fac primii paşi pentru implementarea medicinei tactice de urgenţă, a declarat pentru Radio Reșița, reprezentantul Capsarius Akademie în ţara noastră, Adrian Mederle:
„Prin aceste simulări învăţăm oamenii să gândească! Medicina tactică, medicina militară merge mult pe improvizaţie. Vorbim şi de coordonare şi de siguranţa echipei”.
Acest curs a fost folositor şi pentru angajaţii primăriei Reşiţa sustine Alfred Loba, şeful Servicul Voluntar pentru Situatii de Urgenţă din cadrul instituţiei:
„A fost o experienţă interactivă prin exerciţii practice şi simulări ne-au oferit ocazia să învăţăm rapid toate aspectele esenţiale ale medicinei tactice. Acest curs este adresat tuturor cetăţenilor care vor să fie pregătiţi în viaţa de zi cu zi. Având această bază oricare dintre noi putem fi eroii de mâine!”
Un nou curs pentru medicina tactică va fi organizat de Spitalul Judeţean în luna decembrie.
Pe viitor la Reşiţa se doreşte înfiinţarea primului centru de instruire în medicina tactică de urgenţă, unde se vor preda module de medicină tactică de supravieţuire în medii extreme si tehnici de gestionare a situaţiilor de criză, în cazul unor catastrofe naturale sau umanitare.