Prânzul de duminică: supă de dovlecei, piept de rață la tigaie și înghețată de banane
A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se consolidează, în compania unei mâncăruri bune și a unui vin de calitate.
Articol editat de Radio Resita, 27 octombrie 2024, 10:52
Supă de dovlecei este felul de debut al prânzului. Folosim la preparare:
– un dovlecel
– o cană de mazăre
– 120 de gr de mini mozzarella
– 3 cepe mari
– unt
– sare și piper
Tăiem dovlecelul în cuburi. Călim ceapa în unt. Procedăm la fel și cu dovlecelul. Presărăm sare și piper. Turnăm apă, astfel încât dovlecelul să fie acoperit și lăsăm să fiarbă. După 5 minute punem mazărea și lăsăm să fiarbă până devine fragedă. Când totul este moale, adăugăm mozzarella și amestecăm. Dacă este necesar, se poate dilua cu apă.
La felul principal ne delectăm cu Piept de rață la tigaie
Lucrăm cu:
– două piepturi de rață
– sare și piper negru
– ulei de măsline
– 2 căței usturoi
– două ramuri de rozmarin
– două linguri de sos de soia
– două linguri de miere
– un sfert de cană de vin roșu.
Preîncălzim cuptorul la 200 de grade Celsius. Tăiem grăsimea excesivă de pe pieptul de rață, lăsând un strat subțire. Porționăm pieptul în bucăți egale și condimentăm cu sare și piper pe ambele părți.
Încingem uleiul de măsline într-o tigaie și adăugăm pieptul de rață cu pielea în jos. Prăjim timp de 5-6 minute până când pielea este aurie și crocantă. Îndepărtăm excesul de grăsime din tigaie.
Adăugăm usturoiul și rozmarinul în tigaie și gătim timp de încă un minut. Întoarcem bucățile de piept de rață și le prăjim pe partea cealaltă timp de încă 3 minute.
Luăm pieptul de rață din tigaie și îl punem într-un vas termorezistent. Într-un castron mic, amestecăm sosul de soia, mierea și vinul roșu. Turnăm combinația peste pieptul de rață.
Punem vasul termorezistent în cuptor și coacem până când pieptul de rață este copt după preferințe. Scoatem din cuptor și lăsăm să se odihnească timp de 5 minute.
Tăiem bucățile de piept de rață și servim alături de cartofi piure, legume aburite sau o salată proaspătă.
Finalizăm masa cu o Înghețată de banane
Folosim următoarele ingrediente:
– 250 de ml de frișcă bătută
– două banane
– câte o lingură de cremă de caju și de fistic.
Batem smântâna până când devine spumoasă. Pasăm bananele și le adăugăm la smântână și amestecăm.
Împărțim amestecul în două recipiente. Într-unul am adăugat o lingură de cremă de caju și în cealaltă o lingură de cremă de fistic. Am pus un recipient la gongelator și pe celălalt l-am păstrat la frigider. După 30 de min l-am scos din congelator și am pus peste conținutul celui de-al doilea. Nu contează ordinea așezării. După aceea am pus vasul în congelator peste noapte. Când se servește, se scufundă pentru câteva secunde în apă fierbinte și se întoarce pe un platou. Fiecare își taie o porție cât mănâncă.
Bucurați-vă de prânzul de Duminică alături de cine-l serviți și să aveți parte numai de bine!
Daniel Babun